Bergbeklimmer gered dankzij app.

Een spectaculaire reddingsactie in Zwitserland. Een 23 jarige bergbeklimmer kwam vast te zitten op de noordwand Grand Muveran. Door een samenwerking van de reddingsdienst Rega en een aantal klimmers van de Zwitserse alpenclub SAC kon de onfortuinlijke klimmer gered worden, hij kwam er met wat lichte onderkoelingsverschijnselen vanaf. Hij deed zijn noodoproep via een app.

De klimmer was alleen op weg naar de top op 3050 meter hoogte. Op ongeveer 80 meter onder de top begon de vermoeidheid hem echter parten te spelen. Met de speciale Rega-app op zijn smartphone sloeg hij alarm, waarna de reddingsdiensten in actie kwamen.

Moeilijke reddingsoperatie

De redding bleek echter geen makkelijke operatie. De onfortuinlijke klimmer was onbereikbaar voor een helikopter. Hij bevond zich ongezekerd op een steile helling. De redders vreesden dat de wind veroorzaakt door een helikopter hem verder in gevaar konden brengen. Daarom werden klimmers op de top van de berg af te zetten. Vanaf daar daalden ze af naar het slachtoffer om hem te zekeren. Toen ze hem gezekerd hadden, konden de redders en het slachtoffer opgepikt worden met de helikopter.

1500 meldingen via reddings-app

In de afgelopen vier jaar is de Rega-app van de reddingsdienst meer dan een miljoen keer gedownload en zijn er meer dan 1500 noodoproepen gedaan. Bij een oproep via de app krijgen de redders niet alleen informatie over de locatie van de mensen in nood, maar ook andere informatie over de eigenaar van de telefoon, en over de levensduur van de accu van de gebruikte telefoon.

bron: Rega.ch

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.