Kirgizië

Berggids Roeland van Oss maakt documentaire over beklimming Leninpiek

Om te laten zien dat bergsport vooral machtig mooi is en niet gaat over gevaar, het nemen van extreme risico's of individuele prestaties, wil de Nederlandse berggids Roeland van Oss deze zomer een expeditie naar de Leninpiek (7134 m) in Kirgizië gaan verfilmen. Om dit te kunnen realiseren is hij een crowdfundingsactie gestart.

Klimmers en camera's testen

De Leninpiek is geen ‘moeilijke’ berg, de expeditieleden moeten met name goed acclimatiseren om de ruim 7000 meter te halen. Samen met vijf andere enthousiaste bergbeklimmers is van Oss inmiddels begonnen met trainingsweekenden om materiaal en de fysieke conditie van zijn teamleden te testen. Belangrijk is dat camera’s en batterijen in extreme omstandigheden blijven functioneren.

Geen extreme risico's

Een van de expeditieleden, cameraman Rim Lucassen, omschrijft het project als volgt: “We willen laten zien dat je een berg kan beklimmen zonder daarbij het randje op te zoeken. Dat het gaat om samen met elkaar een berg op te gaan en hopelijk de top te bereiken, maar vooral samen weer veilig beneden te komen. We willen mensen meenemen op deze reis met overdonderende landschaps- en actiebeelden.” Van Oss hoopt met de documentaire het beeld van bergbeklimmen in positieve zin bij te stellen en zo meer mensen enthousiast voor de bergsport te krijgen.

UIAGM

Roeland van Oss is UIAGM-gecertificeerd berggids. Hij woont en werkt vanuit Chamonix in Frankrijk waar hij groepen door de Alpen en ver daarbuiten gidst. Daarnaast geeft hij lezingen over zijn werk en teambuildingstrainingen.

Wie bij wil dragen aan dit project en/of meer wil weten kan informatie vinden op de website van Roeland van Oss.

Meer inspiratie

Herfstwandelingen met zicht op imposante bergtoppen. Vind hier het juiste aanbod!

Van 30 september tot 20 oktober profiteer je van scherpe aanbiedingen en vele gratis mogelijkheden voor kinderen t/m 15 jaar!

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen!