Bergredding nodig? Dankbaar, tot de rekening komt
Voor niets gaat de zon op, dat geldt ook voor de reddingswerkers in Salzburg. Toch lijken steeds meer mensen te denken dat de Oostenrijkse reddingswerkers gratis in actie komen. Het tegendeel is echter waar. Wie niet verzekerd is, kan een flinke rekening krijgen.
Steeds meer mensen trekken eropuit in de bergen. Daardoor neemt het aantal ongelukken ook toe. Elk jaar rukken de reddingswerkers uit Salzburg honderden keren uit voor bergsporters die in de problemen zijn gekomen. Vaak zijn mensen dankbaar als ze geholpen worden, maar als blijkt dat de reddingswerkers niet voor niets werken, slaat die dankbaarheid om in boosheid. Dat gaat zo ver dat geredden soms zelfs een advocaat inschakelen om onder de betaling uit te komen.
De veroorzaker betaalt
De reddingswerkers van het Rode Kruis uit Salzburg hanteren echter een 'veroorzakersprincipe'. Wie in zijn vrije tijd de bergen in trekt, moet een ongevallenverzekering hebben. Wie dat niet heeft kan een flinke rekening krijgen mocht hij gered moeten worden. Voor de inzet van mensen en materiaal wordt een vergoeding van 38 euro per uur per medewerker gerekend. Dat kan dus flink oplopen. Twintig procent van de geredden betaalt echter niet.
Volgens de reddingswerkers zijn veel mensen zich amper van de risico's in de bergen bewust. Veel mensen lijken te denken dat ze zonder goede voorbereiding avontuurlijk kunnen gaan klettersteigen.
Goede verzekering voor in de bergen
Als het dan mis gaat pakken mensen snel hun mobiele telefoon en trommelen ze de reddingswerkers even op. Dat is volgens de reddingswerkers op zich geen probleem, maar het is ook niet gratis. Daarom is het volgens de reddingswerkers belangrijk dat mensen die erop uittrekken in de bergen, zich goed voorbereiden. Een goede ongevallenverzekering hoort daar bij. Voor een paar tientjes per jaar zijn dan de kosten voor een redding tot 15.000 euro gedekt.