©atlantacelt Mount Hunter

Bergsportawards 2014 uitgereikt

©atlantacelt Mount HunterDe zes Bergsportawards van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) zijn gisteravond uitgereikt. Onder anderen William van Meegdenburg en Roeland van Oss, Julia van den Goor en Respect the Mountains kregen er een uitgereikt. Nikki van Bergen won haar derde award.

De prijs voor Alpiene beklimming van het Jaar ging naar de Moonflower Buttress-beklimming van William van Meegdenburg en Roeland van Oss. Zij beklommen in mei 2013 de Mount Hunter in Alaska. Die bergjoekel (4496 meter) wordt beschouwd als een van de moeilijkst beklimbare vierduizenders ter wereld. Lees hier het expeditieverslag en bekijk een filmpje.

Van Bergen wint derde award

In de categorie Jeugklimmer van het Jaar was Julia van den Goor (14 jaar) de gelukkige. Ze werd in 2013 tweede op het Nederlands Jeugdkampioenschap. Op haar twaalfde deed ze al een beklimming in de categorie 7a. Haar droom is om de finale van de Worldcup te winnen.

Nikki van Bergen won de prijs voor Sportklimprestatie van het Jaar. Dit is de derde Bergsport-award die ze heeft gewonnen. Zij is de tiende vrouw op de wereldranglijst en de eerste Nederlandse vrouw die in de bergcategorie 8c klimt.

2630 kilo vuilnis geraapt

Project ‘Envirotrek Clean up Series’ van Respect the Mountains won de award voor Duurzaam Project van het jaar. Tijdens dat project dat 1130 bergschoonmaakuren telde, verzamelden toeristen en de lokale bevolking in verschillende Europese berggebieden ruim 2630 kilo afval. Kijk op de website voor een filpmje en meer informatie over dit bewonderenswaardige project.

Klim-/Boulderhal van het Jaar is Ayers Rock in Zoetermeer. Tot slot: Wandelbestemming van het Jaar zijn de Belgische Ardennen.

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?