Bergwandelen in Libanon

Bij een bergwandeling denk je waarschijnlijk niet meteen aan landen in het Midden-Oosten, maar de Lebanon Mountain Trail kan daar verandering in brengen. Wandelend door de bergen geniet je van de natuur, de mix van culturen, de geschiedenis en de keuken.

Libanese bergwandelwegen

In Libanon is de bekendste bergwandelroute de Lebanon Mountain Trail, een pad van 470 kilometer De route is in 26 etappes verdeeld. Het is genieten van vergezichten en diverse landschappen. Onderweg zie je de restanten van beschavingen die hier waren gevestigd, en proef je een keuken die je niet meer zult vergeten. Over de hele route loop je door het gebied van groepen met sterk verschillende culturen.

Praktische informatie over de wandelroute

Je kunt de route alleen lopen, mits je kunt navigeren. Een andere mogelijkheid is deze samen met een gids en andere deelnemers te lopen. Verschillende organisaties bieden overnachtingen, vervoer van bagage, eten onderweg en een gids aan. De kosten hiervoor zijn rond de 75 euro per dag. Je kunt ook alleen, of met een groep vrienden een gids huren.

Volop natuur tijdens de wandelingen

Libanon heeft over de hele lengte van het land een bergketen. De bergwandelweg loopt van noord naar zuid door het hele land. Het land is van oudsher bekend om zijn cederbomen. De donkergroene cederboom is het nationale symbool: het is op de vlag afgebeeld. Jeneverbessen en dennen, groeien er eveneens. Er zijn wijngaarden en tussen de bomen en struiken leven duizenden zwijnen.  

Geschiedenis in de wandeltocht

Libanon was en is een smeltkroes van culturen. Feniciërs dreven handel met hun schepen, Romeinen veroveren het gebied (een deel van de trek volgt Romeinse wegen), christenen, moslims, kruisridders en Ottomanen volgden. Ruïnes en inscripties getuigen van de vele vorige culturen die in het land eens in hun invloedssfeer hadden.

Cultuur in tijdens de wandeltocht

De verschillende rijken uit het verleden hebben hun grip op het land verloren, maar de diversiteit is gebleven. In Libanon wonen sjiieten, soennieten, druzen, maronieten, melkieten, Grieks-orthodoxe christenen en katholieken. De grote variatie in culturen en geloven maakt de trek een bijzondere culturele ervaring.

Eten tijdens de wandelreis

Een spreekwoord vat mooi samen hoe er over voeding wordt gedacht: “In Libanon eten we niet om te leven, maar leven we om te eten.” Maaltijden zijn dus belangrijk, er wordt met aandacht en allerlei ingrediënten gekookt. Pijnboompitten en jeneverbessen groeien hier en worden veel gebruikt. Het eten is rijk en gevarieerd.     

bron: nrc.next, lebanontrail.org

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer