Doldendornhütte Zustieg

Bergwandelroute gesloten door dreigend natuurgeweld

Beroering in Zwitserland. In de omgeving van Kandersteg dreigt een grote steenlawine. Uit voorzorg is de normaalroute naar de Doldenhornhütte gesloten.

Instabiele Spitzer Stein

De rotsformatie Spitzer Stein bij Kandersteg is al een tijdlang instabiel. Al lang registreerde meetapparatuur dat er beweging in de rotsen zat, maar instortingen bleven lang uit. Tot 20 december 2019. Toen brak een deel van de rotsformatie af en stortte in het dal.

Inmiddels is de berg volgehangen met meetapparatuur die elke beweging van de rotsen meten. Maar precies voorspellen wanneer de berg, of een deel daarvan, naar beneden komt, kan desondanks niet. En dus is het afwachten.

Delen van de berg afgesloten

Uit voorzorg zijn delen van de berg afgesloten. Dat betekent dat de normaalroute vanuit Kandersteg via Öschibach en Undere Biberg naar de Doldenhornhütte ook is afgesloten. Gelukkig is de berghut nog wel bereikbaar via een alternatieve route. De wandeltijd van die route via Filfalle - Holzfad - Biberg is ongeveer net zo lang als die van de normaalroute.

Niet alleen de zustieg naar de hut is gesloten. Ook een aantal sneeuwschoenwandelroutes en (ijs)klimroutes zijn uit voorzorg dicht. De autoriteiten in Kandersteg roepen wandelaars op om de route ook echt niet te betreden. Je weet immers maar nooit.  

De meest actuele informatie over de schuivende berghellingen bij Kandersteg vind je op de website van de gemeente Kandersteg. Informatie over de routes is ook te vinden bij de SAC. Plan je een tocht naar de Doldendornhütte? Kijk ook even op de website van de hut

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen