Beroemde Hillary Step ingestort
De Hillary Step, een beroemd stuk rots op de Mount Everest is ingestort. Waarschijnlijk is dat al tijdens de aardbeving van 2015 gebeurd, maar het vermoeden dat de Hillary Step verdwenen was, is nu bevestigd door een Britse bergbeklimmer.
De Hillary Step was een bijna verticale rotsrichel van ongeveer 12 meter hoog onder de top van de Everest. Men vermoed dat een partij rotsen neergestort is a.g.v. de zware aardbeving in het gebied in april 2015. Vorig jaar al hadden klimmers al aangegeven dat ze de step niet in de vroegere staat konden terugvinden, maar er lag te veel sneeuw om dat met zekerheid te kunnen vaststellen.
Hillary Step laatste obstakel op Mount Everst
De Hillary Steps waren vroeger ook een bottleneck, stijgers en dalers moesten er om beurten langs, totdat er enkele jaren geleden een op- en neerroute werd aangelegd met vaste touwen omdat zoveel mensen stonden te wachten op die gevaarlijke plek. Die tweerichtingsstraat is nu dus weer weg.
Omdat dit laatste stukje 'rotsklauterenn' op 8790 meter hoogte, een kleine 60 meter onder de top, nu verdwenen is, wordt door sommigen de zorg uitgesproken dat dit de top van Everest toegankelijker maakt voor (nog) minder ervaren personen want je kunt over de sneeuwgraat verder omhoog, wat klopt. Dit zou betekenen dat er een nieuw soort bottleneck ontstaat waardoor de kans op lange wachtrijen op een uiterst geëxponeerd (blootgesteld) stukje richel in de Zone des Doods ook weer groter wordt, en de kans op ongelukken ook. Misschien.
Instabiele rotsen
Het is dus nog maar de vraag of die files nu zijn opgelost. Hoewel klimmers nu niet meer een stuk loodrecht omhoog moeten klimmen, is het stuk er niet makkelijker of veiliger op geworden. Veel rotsen op wat eens de Hillary Step was, zijn nu instabiel. Een ervaren bergbeklimmer die de hoogste berg ter wereld vaker beklom, vertelde de klimmerswebsite Planet Mountain dat het stuk veranderd is in een laag instabiele rotsen.
Het lijkt mij niet dat het instorten van de Hillary Steps an sich een vloedgolf aan onervaren alpinisten naar de hoogste berg ter wereld zal lokken. Het is afwachten denk ik hoe zich dit ontwikkelt. De beklimming van de Everest heeft nog wel meer uitdagende passages waar ongelukken op de loer liggen dan alleen de Hillary steps, los van het feit dat sommige klimmers gewoon sterven vanwege de hoogte, zoals afgelopen week drie slachtoffers. De bredere discussie over zin en onzin van massabeklimmingen door klimmers die op het dak van de wereld vaak niets te zoeken hebben en zichzelf en soms ook anderen in gevaar brengen moet blijvend gevoerd worden. Deze gewijzigde 12 meter vlak onder de top verandert daaraan niets.
Update: is de Hillary Step ingestort of niet?
24-5-2017
Discussie in de bergbeklimmerswereld. Begin deze week berichtte een Britse bergbeklimmer dat de beroemde Hillary Step op de Mount Everest ingestort zou zijn. Nu berichten Nepalese Sherpa’s echter het tegenovergestelde.
Volgens de sherpa’s is de Hillary Step niet ingestort, maar wel minder zichtbaar voor klimmers. Dat zou volgens hen enerzijds komen doordat de rotswand bedekt is onder een dikke laag sneeuw en ijs. Tegelijk zouden de routes naar de top zijn verlegd, waardoor ze niet meer over de Hillary Step lopen. Vanaf de huidige routes zou de Hillary Step ook minder goed te zien zijn.
Dodelijk klimseizoen op de Everest
Zelf gaan kijken om te controleren of de Hillary Step er nog is, is overigens af te raden. Het is een extreem druk klimseizoen op de Mount Everest. Mede daardoor is ook het dodental op de hoogste berg ter wereld extreem hoog. De treurige balans staat nog voor het einde van het klimseizoen al op 10 slachtoffers.
(Jonathan Vandevoorde, Daan Couwenbergh)
Bron: NOS en The Guardian