weerberichten karinthië slovenie

Beter weerbericht in de bergen: Oostenrijk en Slovenië gaan samenwerken

De weerberichten voor het grensgebied tussen Oostenrijk en Slovenië worden beter. Het samenwerkingsprject Crossrisk van de Oostenrijkse en Sloveense weerdiensten moet betere en nauwkeurigere waarschuwingen voor lawines, hoogwater en ander slecht weer geven.

Meer extreem weer in de bergen

Het grensgebied staat de laatste jaren steeds vaker bloot aan erg slecht weer. In juni werd nog een heftige wolkbreuk boven de Millstattersee gefilmd, dat aangeeft hoe heftig het er aan toe kan gaan.

Schade door het weer

De zware regenval in de zomer en de zware sneeuwval in de winter, levert niet alleen spectaculaire filmpjes op, maar ook veel problemen. Lawines en aardverschuivingen veroorzaakt door extreem weer zorgen in beide landen voor veel schade. Om over de problemen die het weer voor skiërs en wandelaars veroorzaakt nog maar te zwijgen. Niet alleen de buien veroorzaken problemen, maar ook hoogwater in rivieren en meren door smeltwater na de zware sneeuwval kan voor problemen zorgen.

Samenvoegen weermodellen

Voor die laatste groepen zullen de weerberichten in het grensgebied tweetalig worden aangeboden. Daar moeten we nog wel even op wachten, want de samenwerking wordt in stappen uitgevoerd. Eerst moeten de verschillende weermodellen en –computers van de twee landen nog worden samengevoegd. Dat begint het komende winterseizoen. In het winter van 2019/2020 moet het systeem volledig draaien.

Het project wordt gecoordineerd door het Oostenrijkse Zentralanstalt für Meteorologie und Geodynamik. Meer weten? Kijk op http://www.si-at.eu/de2/crossrisk/

Bron:

ZAMG 

Afbeelding

Pixabay 

Meer inspiratie

Afdalen van de vers geprepareerde pistes en als allereerste in het skigebied zijn. Het eerste spoor is voor jou!

Ontdek het skigebied Turracher Höhe (1.763 m). Dit is één van de meest sneeuwzekere en gevarieerde skigebieden in Oostenrijk.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!