Mount Everest. Foto Rupert Taylor-Price

Bioscoopfilm over klimlegende George Mallory

Mount Everest. Foto Rupert Taylor-PriceGeorge Mallory is een legende. Hij zou mogelijk al in 1924 de top van de Mount Everest beklommen hebben, bijna dertig jaar eerder dan Edmund Hillary en Tenzing Norgay als eerste de top bereikten. Over het mysterie rond Mallory wordt een film gemaakt.

Mallory ondernam in de jaren twintig drie pogingen om de Mount Everest te beklimmen, iets wat tot dan toe nog nooit iemand was gelukt. In 1924 ondernam Mallory samen met Andrew Irvine een derde poging. Ze werden op ongeveer honderden meters van de top gezien, maar zijn daarna nooit meer levend beneden gekomen. Onduidelijk is dan ook of de twee de top daadwerkelijk bereikt hebben.

Het lichaam van Irvine is nooit gevonden, dat van Mallory pas in 1999. Er werd bij hem geen camera aangetroffen en ook de foto van zijn vrouw die hij altijd in zijn zak had, om op de top achter te laten, had hij niet meer bij zich. Daarom vermoeden aanhangers van Mallory dat hij de top gehaald heeft.

Van dit mysterie gaat regisseur Doug Liman, onder andere bekend van The Bourne Identity, een film maken. De film zal gebaseerd worden op het boek Paths of Glory van Jeffrey Archer. Het script van de film zal worden geschreven door Sheldon Turner, bekend van de film Up in the air met George Clooney. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.