Boliviaanse Cholitas

Boliviaanse Cholitas beklimmen de Andes

Een groep Boliviaanse vrouwen probeert op dit moment om 8 bergen op een hoogte van 6000 meter te beklimmen in de Andes. De vrouwen zijn allemaal zo rond de 50 jaar oud aan en dragen hun traditionele Boliviaanse kleding. Jarenlang werkten zij als koks of dragers voor trektochten en bergexpedities, maar nu gaan ze zelf naar de top.

Ongekende prestaties

Wat deze groep Boliviaanse vrouwen momenteel aan het bereiken is, is niet in records uit te drukken. Ze proberen de toppen van 8 bergen van meer dan 6000 meter hoogte in de Andes te beklimmen. Voor hen zelf, maar ook in het algemeen zien zij dit als een teken van emancipatie. Deze vrouwen behoren tot de Aymara, een inheemse bevolkingsgroep in het westen van Bolivia en het zuiden van Peru. Voordat ze op hun avontuur gingen, werkten ze samen met hun mannen die als berggidsen hun brood verdienen.

Vlag op Aconcagua

Veel van de vrouwen zijn tussen de 40 en 50 jaar oud. Gedreven door nieuwsgierigheid besloten ze 2 jaar geleden om de bergen te gaan beklimmen om zelf te zien hoe deze hoge pieken er daadwerkelijk uit zien. De ‘cholitas’ beklimmen de bergen met hun traditionele jurken aan, die zeer kleurrijk zijn en in de verste verte niet lijken op moderne bergbeklimmingskleding. Ondanks dat het hinderlijke kleding is, hebben ze al 6 toppen bereikt: Acotango, Parinacota, Pomarapi, Huayna Potosí en Illimani. De grootste droom van de jongste in de groep is het plaatsen van de Boliviaanse vlag op de hoogste berg in Zuid-Amerika, namelijk de Aconcagua.

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.