Klimmers actie Zillergrund

Boulderaars in actie tegen steengroeve

Oostenrijkse rotsklimmers en boulderaars zijn een petitie begonnen tegen de uitbreiding van een steengroeve in Brandberg. De steengroeve moet worden uitgebreid, maar dat zou ten koste gaan van het klimgebied bij Zillergrund. Volgens de opstellers van de petitie zou door de uitbreiding van de groeve het grootste aaneengesloten klimgebied van Tirol uiteen vallen.

Volgens de uitbater van de groeve is het noodzakelijk om de klimroutes te sluiten. Daardoor kan het bedrijf namelijk garanderen dat de rotswand op een gecontroleerde manier word afgebroken. Dat komt de veiligheid ten goede, maar zorgt er ook voor dat er geen illegale partijen in het gebied van de groeve stenen komen winnen. Iets waar het bedrijf veel last van zegt te hebben. Volgens de uitbater van de steengroeve zou ongeveer een derde van het klimgebied gesloten moeten worden.

Beroemde klimmers tegen de steengroeve

Dat is tegen het zere been van de klimmers, voor wie de klimroutes in Zillergrund erg belangrijk zijn. Onder andere top-klimster Anna Stöhr sprak zich uit tegen de uitbreiding van de groeve. Volgens de tegenstanders van de uitbreiding betekent de uitbreiding van de groeve niet alleen dat er een groot deel van de rotswand opgeblazen en weggehakt zal worden, ook zal er veel grote infrastructuur komen, waardoor de omgeving nooit meer hetzelfde zal zijn. De tegenstanders van de uitbreiding stelden een petitie tegen de uitbreiding op, die in vier dagen meer dan 11.000 keer werd getekend. Volgens de klimmers en de andere actievoerders zijn er ook mogelijkheden om de steengroeve uit te breiden zonder dat dat ten koste gaat van de natuur en de klimroutes in het gebied.

Beslissing laat op zich wachten

De politieke beslissing laat echter nog even op zich wachten. Dat beseft ook de uitbater van de steengroeve zich. Hij kondigde al aan bereid te zijn om mee te denken met de tegenstanders van de uitbreiding, om een oplossing te zoeken waar beide partijen zich in kunnen vinden. Dan kan het plan nog worden aangepast voordat er een definitieve beslissing valt.

Bron:

ORF.at: Kampf um Bouldergebiet verzögert

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past