Campagne veilig bergwandelen in Zwitserland

Een driejarige campagne genaamd "Bergwanderen – aber sicher" moet bergwandelaars meer bewust maken van de gevaren die het bergwandelen met zich mee kan brengen. Middels informatie via brochures, een website en posters probeert de campagne het aantal ongelukken in de Zwitserse Alpen terug te dringen.

Volgens de organisatie van de campagne is het bergwandelen niet hetzelfde als een ommetje maken. Het overschatten van je eigen kunnen, verkeerde schoenen, gebrek aan voorbereiding en uitrusting en veranderend weer kan allemaal leiden tot ongelukken. Jaarlijks komen er 9.000 ongevallen voor bij het bergwandelen in Zwitserland waarvan er ongeveer 40 fataal zijn.

Goede uitrusting en voorbereiding belangrijk bij bergwandelen

De campagne wijst er middels de Bergwandelen-check PEAK op dat veel van de ongevallen vermeden kunnen worden als de planning, uitrusting, controle en inschatting meer aandacht zouden krijgen.De Zwitserse campagne die loopt van 2013 tot en met 2015 is gesponsord door Verband Schweizer Wanderwege, bfu, Seilbahnen Schweiz, ziekenfonds Atupri en sportwinkel Athleticum. De boodschap van de campagne is dat er voor een ieder een geschikte bergwandeling bestaat als sommige tips en adviezen maar worden nageleefd.

Op de website www.sicher-bergwandern.ch is gedetailleerde informatie te vinden over veilig wandelen alsmede de Bergwandelen-check PEAK. Ook kun je er prijzen als kabelbaantickets, wandeluitrusting en wandelvakanties winnen.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?