problemen door sneeuw in Oostenrijk

Chaos door sneeuw in Oostenrijk

De gigantische sneeuwdump van de laatste dagen in Oostenrijk, laat zijn sporen na. Hoewel het sneeuwpakket zich nu lijkt te stabiliseren, doemt er een nieuw gevaar op: storm.

Evacuaties

De afgelopen dagen sneeuwde het hard in Oostenrijk. Op sommige plekken viel een pak van een tot twee meter. De sneeuwval leidde op veel plekken tot grote problemen. Wegen en passen raakten onbegaanbaar en veel wintersportvakantiegangers raakten ingesneeuwd. Op andere plekken werden toeristen en bewoners juist geëvacueerd. Niet alleen het enorme risico op lawines noopten de autoriteiten tot evacuatie, sommige gebieden dreigden door het slechte weer ook onbereikbaar te worden voor hulpdiensten. Om levensgevaarlijke situaties te voorkomen, lieten de autoriteiten die gebieden daarom maar ontruimen.

Ongelukken door de sneeuw

Dat wintersportgebieden niet voor niets werden afgesloten, bleek uit een aantal tragische ongelukken. In het Salzburgerland kwamen twee sneeuwschoenwandelaars om, waarschijnlijk door een lawine. Ondanks de ongelukken wagen nog steeds veel mensen zich buiten de pistes, tot grote ergernis van de bergreddingsdiensten die levensgevaarlijke capriolen uit moeten halen om onvoorzichtige bergsporters in nood te helpen.

Weerbericht

Voorlopig lijkt het einde van de problemen met de sneeuw nog niet in zicht. De voorspelde storm gaat voor een hoop extra problemen zorgen. Door de wind kan sneeuwjacht ontstaan, die nieuwe lawineriscio’s met zich meebrengt, en daarbovenop komt –letterlijk- een nieuw pak sneeuw. Daarom waarschuwen de autoriteiten dat de lawinerisico’s binnen zeer korte tijd flink verhoogd kunnen worden. De hoogste lawinestufe wordt daarbij niet uitgesloten. Met name aan de noordkant van de Alpen kan nog veel sneeuw gaan vallen. Ben je in Oostenrijk, houd dan het weerbericht goed in de gaten!

Bronnen:

ORF.at  

Afbeelding:

Pixabay

 

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.