Chileense berg Cerro Armazones opgeblazen voor supertelescoop
Op 19 juni 2014 wordt de top van de Chileense berg Cerro Armazones opgeblazen, zodat daar de grootste telescoop ter wereld kan worden geplaatst. Het wetenschapsproject, dat de Europese Extreem Grote Telescoop (E-ELT) heet, kost één miljard euro en men hoopt dat het in 2020 klaar is voor gebruik.
Cerro Armazones
Bij het opblazen van Cerro Armazones, een berg van 3064 meter, wordt zo’n 40 meter van de bergtop verwijderd. Een miljoen ton aan gesteente zal hierbij worden vernietigd. Het project is in handen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, waarbij 15 landen samenwerken. De keuze voor Chili is omdat de woestijnlucht daar zeer droog is en de nachten helder. Door deze omstandigheden is het de ideale plaats voor wetenschappers om de sterrenhemel te bestuderen.
Buitenaards leven
De E-ELT gaat veel sterker zijn dan de telescopen die tot nu toe in gebruik zijn. Gehoopt wordt op waarnemingen die wel honderd keer beter zijn dan de kwaliteit van de huidige telescopen. Met de supertelescoop kan onder andere worden gezocht naar zuurstof op planeten. Tot nu toe kunnen alleen de stoffen op de grote planeten worden bekeken. Wanneer er zuurstof aan wordt getroffen, kan onderzoek worden gedaan naar mogelijk buitenaards leven.
Foto: Cerro Armazones op de plek waar de supertelescoop komt. Foto door ESO/S. Brunier