Contador wint Tour de France 2010

Voor de derde keer in vier jaar heeft Alberto Contador de Tour de France gewonnen. De Spanjaard rijdt voor de Astana-ploeg. De Luxemburger Andy Schleck (Saxobank) werd tweede en de rus Denis Menchov (Rabobank) eindigde op de derde plaats in het algemeen klassement.

De beste Nederlander van deze tour, Robert Gesink (24) werd zesde in het algemeen klassement, tweede in het jongerenklassement (renners geboren na 1 januari 1985) en dertiende in het bergklassement.

De winnaar van het bergklassement, en dus van de bolletjestrui, is de Fransman Anthony Charteau. Zijn voornaamste concurrent was landgenoot Christophe Moreau.

100 jaar

De ronde van Frankrijk bestond uit een proloog (in Rotterdam) en twintig etappes. Die twintig ritten bestonden uit negen vlakke etappes, een tijdrit over 51 kilometer, vier heuvelachtige ritten en zes bergetappes. Van die laatst genoemde ritten hadden er drie aankomst op een bergtop.

Omdat het honderd jaar geleden is dat de Tour voor het eerst de Pyreneeën aandeed, werd er dit jaar extra veel gekoerst in dat gebergte. De beroemdste van de Pyreneeëncols, de Tourmalet, werd zelfs twee keer aangedaan. Afgelopen dinsdag en donderdag met de Tourmalet als finishplaats (de laatste bergetappe van deze tour).

Klik hier voor een overzicht van de bergetappes in het hooggebergte.

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt