trein naar zwitserland

Dagelijkse directe trein naar Zwitserland verdwijnt

Slecht nieuws voor wie met de trein van Nederland naar Zwitserland wil: de dagelijkse trein van Amsterdam naar Zwitserland verdwijnt. De nachttrein zal nog wel blijven rijden. 

Al bijna een eeuw lang rijdt er dagelijks een ICE-trein van Amsterdam naar Basel, maar aan dat tijdperk komt een einde. De treindienst stopt er mee. Op 16 juli 2024 vertrekt de laatste trein. In plaats daarvan komt er een treindienst naar München. Wie overdag met de trein van Nederland naar Zwitserland wil, moet daar, of op een andere plek overstappen. 

Werkzaamheden

De reden voor de beëindiging van de treindienst zou bij de Deutsche Bahn liggen. Die hebben grootschalige werkzaamheden op het traject gepland. Daardoor was al duidelijk dat de dienst een tijd lang niet zou kunnen rijden, maar naar nu blijkt, willen de Duitsers de dienst helemaal schrappen. 

Overstappen

Dat betekent dat de reistijd voor treinreizigers op het traject Amsterdam-Basel flink toe zal nemen. Nu rijdt de trein de volledige rit in ongeveer zes en een half uur van Amsterdam naar Zwitserland. Om iets voor achten instappen, betekent nu nog dat je rond half drie ’s middags aankomt in Basel, als er geen vertraging is natuurlijk. Maar dat gaat waarschijnlijk veranderen. De website Treinreiziger.nl meldt dat het in theorie mogelijk is om met nauwelijks tijdverlies naar Zwitserland te reizen, maar dan moet je wel de overstap van slechts twee minuten in Mannheim zien te halen. Iets dat volgens die website in de praktijk niet vaak zal lukken, aangezien bijna 90% van de huidige treinen op het traject met vertraging rijdt. In de praktijk zal de reistijd naar alle waarschijnlijkheid toenemen, hoeveel precies, is nog niet helemaal duidelijk. 

Andere treindiensten naar Zwitserland

Dat de ICE-treinen overdag verdwijnen, wil niet zeggen dat alle directe treinverbindingen verdwijnen. De nachttreinen zullen (voorlopig) blijven rijden. Daarnaast zijn er een aantal particuliere treinvervoerders die plannen hebben voor een treindienst tussen Nederland en Zwitserland. Maar, die nieuwe treindiensten zullen niet voor 2025 gaan rijden. Wil je voor die tijd met de trein naar Zwitserland, dan moet je met de nachttrein, of rekening houden met overstappen ne meer reistijd.  

 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden