Reddingshelikopter Guardia Civil helicopter_Foto Tupolev und seine Kamera

Daling aantal reddingsacties in Pyreneeën van Aragón

Er heeft gemiddeld een daling van ruim 30% plaatsgevonden met betrekking tot het aantal uitgevoerde reddingsacties en het aantal slachtoffers in de Pyreneeën van Aragón in de zomerperiode van begin juni tot eind augustus. Dat maakte Carlos Crespo, korpschef van de Guardia Civil in Huesca van de week bekend in een persconferentie.

Door Gerrit Kruis

Het aantal reddingsacties in kloven en ravijnen liet een spectaculaire daling van bijna 50% zien, terwijl op (berg)wandelgebied een daling van bijna 2 procent te noteren viel. Het aantal reddingen in het hooggebergte liet daarentegen een stijging van 17% zien. De extreem warme zomer en het gebrek aan sneeuwval en nieuwe ijsaangroei op de Spaanse gletsjers was daar voornamelijk schuldig aan. Hij noemde de gletsjers tijdens de persconferentie dan ook “pistes van marmer” waarop vele val en glijpartijen hebben plaatsgevonden omdat het vrijwel onmogelijk is om op dit moment goed ijzers in te brengen en met stijgijzers te lopen.

In de drie drukste maanden van 2012 werden bij 169 reddingsoperaties zes doden, 133 gewonden en 190 mensen ongedeerd uit de bergen gehaald. In dezelfde periode van het vorig jaar betrof het nog 207 reddingsoperaties met negen doden, 137 gewonden en 235 mensen ongedeerd. Op jaarbasis gezien nemen de Pyreneeën van Aragón en de diepe kloven van het nabij gelegen Parc Natural Sierra de Guara ongeveer de helft van het totaal aantal reddingsacties in Spanje voor hun rekening.

De korpschef deed in zijn betoog een oproep aan iedereen om uiterst voorzichtig te zijn en verantwoord, uitgerust en voorzien van goed materiaal en kleding op stap te gaan. Hij riep de wandel en bergsportfederaties van de streek op om gezamenlijk activiteiten te ontplooien waardoor de veiligheid nog beter gegarandeerd kan worden en de risico’s ingedamd kunnen worden. Hij denkt daarbij aan het gezamenlijk verzekeren van personen en vooral aan het geven van informatie.

Speerpunt daarbij is de actie “Veilige Bergen”, een initiatief van de Bergsport Federatie Aragón (FAM), de Gobierno de Aragón en de Ibercaja. Sinds 1999 zijn honderden mensen vrijwillig en beroepsmatig bezig met het informeren van wandelaars en bergsporters, het in kaart brengen van risico’s en het aanwijzen van de oorzaken van ongelukken. De afgelopen jaren zijn er 221 informatiepunten gecreëerd waar jaarlijks vele duizenden mensen informatie en voorlichting vandaan halen. Op grote schaal worden eigenaren van campings, hotels en toeristenaccommodaties aangespoord om hun wandelende en bergbeklimmende gasten voorlichting te geven, bijvoorbeeld met het verstrekken van een weersverwachting. Ongeveer 35% van de ongevallen in de bergen is te wijten aan het niet hebben van voldoende fysiek vermogen, in 33% van de gevallen is sprake van overschatting, het gemis van een goede routeplanning is in 21% de oorzaak van problemen en ongeveer 9% van de ongelukken vloeit voort uit ondeugdelijk materiaal.

Op de website http://www.montanasegura.com kunnen bezoekers terecht voor het downloaden van folders en routekaarten, het ophalen van een weersverwachting, het downloaden van een zeer groot aantal gratis GPS routes en het melden van lawines en het ophalen van informatie daarover. Via het systeem MIDE (Método para la Información De Excursiones) kunnen van veel wandel- en klimroutes risicoberekeningen worden gemaakt. Om MIDE te kunnen gebruiken dient men wel de Spaanse taal goed te beheersen en een ervaren bergsporter te zijn.

Gerrit Kruis beheert samen met zijn vrouw Corrina Bed and Breakfast Casa Alamos in de Spaanse Pyreneeën. 

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling