De berg in kunst en literatuur

In het kader van het project The Humans, van kunstenaar Alexandre Singh, organiseert galerie Witte de With op 11 oktober een avond die geheel in het teken staat van de berg. Samen met specialisten vanuit verschillende disciplines  kom je meer te weten over de berg in kunst en literatuur. Maar de berg wordt ook vanuit geoografische of religieuze perspectieven belicht. Zo zal er bijvoorbeeld een spreker zijn die over Japanse bergreligies en bergkluizenaars zal spreken. 

De 19e-eeuwse criticus en schilder John Ruskin was van mening dat bergen zowel het begin als het einde van het gehele natuurlijke landschap markeren. Al sinds mensenheugenis worden berglandschappen gezien als een onherbergzame en ontzagwekkende wildernis:  als plaatsen die gevreesd, gerespecteerd en vereerd dienen te worden. In deze hoedanigheid vond dit natuurverschijnsel dan ook een plek binnen onze kunstgeschiedenis, toen vele kunstenaars tijdens de Romantiek de grootse en sublieme uitstraling van bergen probeerden vast te leggen.

Toch was de berg ook al ten tijde van eerdere culturen vaak een heilige en krachtige plek. In deze Causerie getiteld The Mountain in Art and Literature, onderzoekt beeldend kunstenaar en schrijver Alexandre Singh de manieren waarop de berg binnen verschillende culturen gezien wordt, van Aziatische bergasceten tot aan de Europese Romantiek. 

Bron Witte de With

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling