skihelm

De skihelm heeft echt zin

Onderzoek van de Universiteit van Innsbruck wijst uit dat de skihelm voor alle wintersporters in alle leeftijdsgroepen het risico op hoofdverwondingen substantieel verlaagt. Hoewel het gebruik van de helm op de ski-pistes van Oostenrijk de afgelopen jaren is toegenomen tot ongeveer 60 procent, blijkt dat vooral de oudere wintersporters nog steeds geen helm dragen.

Nu is uit onderzoek gebleken dat de kans op hoofdletsel bij een ongeval voor alle leeftijdsgroepen daalt met 35 procent wanneer de skiër een helm draagt. Bij kinderen jonger dan 13 jaar wordt het  risico verminderd met 59 procent als ze een helm dragen.

De redenen waarom men vaak geen helm draagt, variëren van het bewust nemen van risico’s, het minder goed kunnen horen en zien en een grotere kans op nekletsel bij kinderen bij het dragen van een helm. "De meeste van deze argumenten zijn subjectief en kunnen worden weerlegd door onderzoeken," zegt Dr Gerhard Ruedl van de Universiteit van Innsbruck. Grootschalige studies uit Canada hebben aangetoond dat er geen toename is van nekletsel door het dragen van een helm bij kinderen. En het blijken juist de skibrillen te zijn die responssnelheid verminderen en niet de skihelmen.

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer