Via Alpina 20 jaar

De Via Alpina bestaat 20 jaar!

5000 kilometer aan wandelroutes, van Monaco naar Trieste, dwars door de Alpen. Dat is de Via Alpina. En die route bestaat in 2020 twintig jaar!

De Via Alpina wordt wel eens gezien als de ultieme huttentocht, in 2010 won de route nog de prijs voor de beste lange-afstandsroute van het Amerikaanse Backpacker Magazine. Daarmee staat de Via Alpina in het rijtje van de meest bekende en iconische wandelroutes ter wereld.  Wie wil kan bijna eindeloos de hele Alpenboog doorkruisen.

Van Trieste naar Monaco

Bij elkaar telt de Via Alpina vijfduizend kilometer aan wandelroutes. Die vijfduizend kilometer is niet één route tussen Monaco naar Trieste, het is een netwerk van vijf routes: rood, geel, groen, blauw en paars. De langste route is de rode route. De 161 etappes van die route voeren je van Trieste naar Monaco. Onderweg doorkruis je alle acht Alpenlanden. Onderweg kom je langs talloze letterlijke en figuurlijke hoogtepunten. Van de Mont Blanc, Zugspitze en Triglav tot culturele hotspots in de landen waar je doorheen wandelt. Wie de rode route helemaal volgt, steekt 44 een keer een grens over.

De routes van de Via Alpina

De andere routes zijn wat korter, maar daarmee niet minder mooi. Alle vijf de routes liggen tussen de duizend en drieduizend meter boven zeeniveau. Welke route van de Via Alpina je ook volgt, je maakt dus een echte bergtocht. Overigens is de route nergens écht moeilijk. Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen van de Via Alpina kunnen genieten, is er voor gezorgd dat de Via Alpina voor iedereen met gemiddelde ervaring als bergwandelaar toegankelijk is. De route kent -binnen het hoogseizoen- geen passages waarvoor je echt moet klimmen of gletsjers moet oversteken.

Natuurlijk hoef je je niet te beperken tot een van de vijf routes. Wie wil kan natuurlijk eindeloos de verschillende routes, of delen daarvan, combineren. En natuurlijk kun je ook makkelijk kleine stukjes lopen.

De geschiedenis van de Via Alpina

De Via Alpina is het resultaat van intensieve samenwerking tussen de acht Alpenlanden. In 1991 werden de eerste grondslagen voor die samenwerking vastgelegd in de Alpine Conventie. In 1999 werd door de Franse wandelorganisatie Grande Traversée des Alpes het idee gepresenteerd om alle acht landen die bij die conventie waren aangesloten, te verbinden met een wandelroute. Die route zou niet alleen een fysieke verbinding vormen, maar ook de verbinding op het gebied van natuur en cultuur tussen de Alpenlanden versterken. In 2000 werd het project écht gelanceerd en in de jaren die volgeden werd het steeds uitgebreider. Er werd verbinding gemaakt met lokale ondernemers, natuurbeheerders, gidsen en vele anderen in de gemeenschappen aan de routes. Daarbij lag de focus altijd op duurzaamheid. Voor het toerisme én voor de natuur, die elkaar juist kunnen versterken. Daarmee is de Via Alpina niet alleen een wandelroute geworden, maar ook een tocht door de diverse natuur en cultuur van de Alpen.

Meer weten over de Via Alpina, of wil je de route zelf wandelen? Op de website van de Via Alpina kun je een uitgebreide brochure downloaden en zelf je ideale routeboek samenstellen. Ter gelegenheid van het jubileum werd er samen met de natuurorganisatie CIPRA ook een podcast gemaakt. Die is hier te beluisteren. 

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?