Zugspitze

De zomerse bergwedstrijden op een rijtje

ZugspitzeDeze zomer vinden er diverse Ultra Trails en hardloopwedstrijden plaats in de bergen van Europa. Zo kan je de Hohe Tauern doorkruisen, meedoen aan een Dolomietenmarathon en de Zugspitze trotseren. Een overzicht van grote zomerbergwedstrijden vind je hier.

Ötscher Ultra-MarathonOp 16 en 17 juni 2012 vindt de Ötscher Ultra-Marathon in Oostenrijk plaats. Op de eerste dag van het hardloopevenement loop je 50 kilometer met een hoogteverschil van 1850 in een gevarieerde lus door de beroemde Ötschergräben om daarna terug te keren naar Lackenhof Ötscher. Op de tweede dag loop je 20 kilometer met een hoogteverschil van 1150 meter door de beruchte Kam Rauen. Iedereen die wil deelnemen aan de marathon kan zich hier inschrijven.

De Dolomieten MarathonDe Dolomieten Marathon is een bekende tocht voor vele wielrenners en start zondag 1 juli 2012 voor de 26ste keer in de Italiaanse regio Alta Badia. Tijdens de tocht zal je 4190 hoogtemeters overwinnen en fietsen over de Campolongopas van 1875 meter, de Passo Pordoi van 2249 meter en de 2117 meter hoge Falzaregopas. De autovrije tocht begint tussen het dorpje La Ville en het plaatsje Corvara. Deelnemers kunnen kiezen uit drie verschillende afstanden: 55 kilometer, 106 kilometer en 138 kilometer. Inschrijven voor de marathon kan op deze website. Door de grote populariteit gaat er wel een loting vooraf om te bepalen wie op zijn fiets mag stappen.

Extreme Zugspitz BergwandelingExtreme Zugspitz LoopOp 8 juli 2012 begint de Tirol Zugspitsarena tocht naar de top van de hoogste berg in Duitsland: de Zugspitze. Het startpunt ligt in het Oostenrijkse Erwahld en de finish is op de top van de Zugspitze. Deelnemers aan de Extreme Zugspitz Loop moeten bergsportervaring hebben en de gevaren van het bergbeklimmen kennen. In totaal leg je rond de achttien kilometer af.Hohe Tauern WandelmarathonOp 5 augustus 2012 begint de Hohe Tauern Wandelmarathon in het Mittersill Nationalpark Welten in Oostenrijk. Er wordt ruim 26 kilometer rondom het gebied gewandeld om weer bij het startpunt te finishen. De tocht vindt plaats in het Mittersill-Hollersbach-Stuhlfelden gebied. Tijdens de tocht is er een hoogteverschil van 863 meter en ben je op het hoogste punt ruim over de 1100 meter. Er is ook een speciale kindermarathon georganiseerd voor iedereen onder de veertien jaar. Iedereen kan zich nog steeds aanmelden op de website.Marmolata

GORE-TEX Experience-Tour: AlpCross 2012Bij de AlpCross wandel je vanaf 25 augustus 2012 voor zeven dagen door de Alpen van Italië en Oostenrijk. De tocht begint in het Oostenrijkse Ötztal en eindigt in Schnalstal, Italië. De tocht wordt begeleid door de legendarische bergbeklimmer Hans Kammerlander en is alleen voor wandelaars bedoelt die in goede fysieke vorm zijn. Tijdens de Alpcross 2012 zal je 75 kilometer afleggen en in totaal 7000 meter stijgen en dalen. De dagtochten kunnen vier tot negen uur duren en je beklimt onder ander de 3770 meter hoge Wildspitze. Opgeven voor deze speciale tocht kan nog tot 17 juni.

Aanvullingen van de Bergwijzer-bezoekers:

WINNEN

In Bergen Magazine 2 van 2012 (net verschenen) vind je een reportage van Robert Nieuwland over de Ultratrail rond de Mont Blanc die Jolanda Linschooten liep. Jolanda schreef over haar bergrennen een boek: Eenzame uren. En dit onlangs verschenen boek kun jij winnen. Lees hier wat je moet doen.

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen