digitaal tolvignet oostenrijk

Digitaal vignet voor Oostenrijk? Let op!

Dat je voor een ritje over de Oostenrijkse snelwegen een vignet moet hebben, is als het goed is geen nieuws. Zo’n vignet kun je als een ouderwetse sticker op je ruit plakken, maar er zijn ook digitale opties. Kies je voor dat laatste, let dan wel goed op! Voor een digitaal vignet gelden namelijk een aantal andere regels.

Een digitaal tolvignet is lekker makkelijk. Je hoeft immers niet naar de winkel om een sticker te kopen die precies goed gemarkeerd moet worden én op de perfecte plek op je voorruit moet komen. Maar er zijn wel een aantal belangrijk zaken waar je goed op moet letten. Het ene digitale vignet is namelijk het andere niet. 

Als eerst zijn er – net zoals bij de ouderwetse stickers – verschillende vignetten met een verschillende geldigheidsduur. Van 1 dag, tot een heel jaar. Maar niet alleen de geldigheidsduur (en de bijbehorende prijs) verschilt. Ook het moment waarop het vignet ingaat verschilt. Daar moet je dus even goed op letten!

Bedenktermijn online aankoop

De digitale vignetten voor 1 dag en 10 dagen gelden meteen op de dag van aankoop. Handig dus, als je last-minute naar Oostenrijk gaat. De vignetten die 2 maanden of een jaar geldig zijn, gaan pas 18 dagen na aankoop in. Ben je van plan om zo’n vignet te kopen, dan moet je die dus ruim van tevoren bestellen. Anders rij je alsnog zonder geldig tolvignet het land binnen. Dat heeft te maken met wetgeving: bij grote online aankopen geldt een bedenktermijn van veertien dagen. Dus ook voor de tolvignetten die je online koopt. Omdat de Oostenrijkers ook nog eens rekening houden met eventuele postbezorging, levert dat een termijn van achttien dagen op. 

Die termijn geldt alleen voor online gekochte vignetten. Koop je een jaarvignet in een winkel, dan gaat het vignet in principe meteen in en kun je zo de weg op. Als je de sticker goed op je voorruit hebt geplakt, ten minste. 

Hoe zit het in Zwitserland?

Ook het Zwitserse tolvignet is digitaal te koop. Een nieuwigheidje, want dat kan pas sinds de zomer! Let echter op bij wie je zo’n vignet koopt. Veel tussenhandelaren brengen namelijk extra kosten in rekening. 

Meer weten over het digitale tolvignet voor Oostenrijk? 

Op de website van de Oostenrijkse organisatie ASFiNAG vind je alle informatie over de verschillende vignetten en waar je ze nodig hebt. 

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!