DMFF-awards

DMFF-awards ondanks corona gewoon uitgereikt

De tiende editie van het Dutch Mountian Film Festival (DMFF) in Heerlen en Aken van 20 t/m 29 november, zal dit jaar als online-editie gewoon kunnen doorgaan. Op het festival zijn ieder jaar documentaires en speelfilms te zien waarin berglandschappen, bergsport en bergculturen centraal staan. Daarnaast wordt het filmprogramma aangevuld met lezingen, workshops, tentoonstellingen, clinics, een bergrun en een wielertocht. De jaarlijkse awards zijn zoals gepland al op vrijdag 6 november uitgereikt. Dit gebeurde online via een livestream op Facebook. Dit zijn de winnaars.

Cholitas

De Heerlen/Aachen DMFF Award voor beste film is dit jaar gegaan naar Cholitas van Jaime Murciego en Pablo Iraburu. De film vertelt het verhaal van vijf Boliviaanse vrouwen die in traditionele kleding een expeditie naar de Aconcagua ondernemen, met zijn 6.961 meter de hoogste berg van het Amerikaanse continent. De Cholitas zijn inheemse vrouwen in Bolivia, herkenbaar aan hun kleurrijke klederdracht en bolhoedjes. De naam is afgeleid van het woord ‘Chola’ wat een Spaans scheldwoord voor halfbloed is. Tegenwoordig is het Cholita echter een geuzennaam. De jury van het DMFF was onder de indruk van de charme en het enthousiasme van de vrouwen die de filmkijker vanaf het eerste moment grijpt.

Trailer

The Tough

De Spiegel Best Newcomer Award is voor Poolse regisseur Marcin Polar met zijn film The Tough. In deze korte film neemt Polar je mee naar het binnenste van besneeuwde Tatrabergen op de grens van Polen en Slowakije. Met een camera gemonteerd op de helm dalen Polar en speleoloog Jaroslaw Surmacz af in diepe grottenstelsels waar nog nooit iemand is geweest. De film is claustrofobisch, spannend, maar vaak ook adembenemend. “Doordat het publiek naar het diepste deel van een berg wordt meegenomen, voelden we ons volledig door de film geabsorbeerd. Het voelde alsof we als jury letterlijk deze onherbergzame omgeving in werden gezogen.”

Trailer

Maybe Tomorrow

De Parkstad Limburg Award gaat naar Maybe Tomorrow van de Franse documentairemaker Guillaume Bertochi. De documentaire volgt Bertochi en zijn reisgenoot Guilhem Pouxviel op hun expeditie langs de onherbergzame Noordwestkust van Groenland. Zo’n 1.000 km boven de Poolcirkel leven hier vissers en jagers op de eilanden in de ijszee leven als vanouds, in harmonie met de natuur. Zij passen zich aan hun veranderende omgeving aan. Ook de avonturiers moeten zich aanpassen. De traditioneel gebruikte routes over het ijs blijken onbegaanbaar. Maybe Tomorrow verdient de prijs volgens de jury, omdat hij inzichtelijk maakt wat de invloed is van klimaatverandering voor de lokale bevolking van Groenland.

Trailer

Lifelines

De Best Mountaineering Film Award gaat naar Lifelines van Frank Kretschmann uit Duitsland. De film vertelt het verhaal van twee bekende alpinisten en vrienden, Roger Schäli en Stefan Siegrist, die jarenlang samen hebben geklommen en na een lange pauze de draad weer oppakken. Ze hebben diverse befaamde klimroutes op hun naam, van de Alpen tot in de Himalaya. De film maakt duidelijk dat niet tijd, maar een gedeeld doel mensen bij elkaar kan brengen. De jury noemt als kracht van de film de liefde voor de bergen, het overwinnen van grote problemen onderweg en de waarde van vriendschap.

Trailer

Bron: DMFF.

Meer inspiratie

Rubriek: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?