Poster: Die Alpen - Unsere Berge von oben

Documentaire met vogelperspectief: Die Alpen – Unsere Berge von oben

 Die Alpen - Unsere Berge von obenRegisseurs Peter Bardehle en Sebastian Lindemann hebben een nieuwe documentaire gemaakt over de Alpen. Na hun succes met de documentaire 'Die Nordsee von oben' zijn de filmmakers op dezelfde voet verder gegaan en legden ze de schoonheid van de Alpen van bovenaf vast op film. In de documentaire krijgt de kijker onder andere de Mont Blanc, de Dolomieten, de Aletschgletsjer (de grootste gletsjer van de Alpen) en de Zuid-Duitse streek Allgäu te zien.

Luchtopnames van de Alpen

'Die Alpen – Unsere Berge von oben' bevat een fascinerende reis over het dak van Europa. Het vogelperspectief dat men heeft biedt prachtige panorama's van de wereld van de majestueuze Alpen. Met een door de Amerikaanse geheime dienst ontworpen Cineflex camera zijn de prachtige toppen, dalen, meren en landschappen van de Alpen met de adembenemende luchtopnames een waar spektakel geworden. Deze cameratechniek zorgt voor een Alpenervaring die je maar zelden beleeft als wandelaar of bergbeklimmer. “De Cineflex camera werd bediend door cameraman Klaus Stuhl en was onderaan de helikopter gemonteerd zodat zoombeelden van een grote afstand wiebelvrij waren wat dus schitterende beelden verschafte van een nog nooit eerder vertoonde kwaliteit”, aldus Peter Bardehle.

Duikvlucht van een adelaar

Het overweldigende uitzicht van boven onthult het dramatische smelten van gletsjers en ontdekt ongerepte natuur in al zijn diversiteit: de duizelingwekkende duikvlucht van een adelaar, de halsbrekende klimvaardigheden van steenbokken en natuurlijk de kruizen op de toppen van de bergen. Sebastian Lindemann is er trots op dat ze beelden hebben kunnen maken van een adelaar in duikvlucht in het perspectief van de adelaar zelf. “De beelden zijn gemaakt met een halscamera die valkenier Paul Klima op zijn steenarend Sky had geïnstalleerd. Dit hebben we gecombineerd met opnames vanuit de helikopter, met bijvoorbeeld een duikvlucht van drie kilometer hoog”.

Smeltende gletsjers en maanlandschappen

De documentaire laat ook zien dat er enorme kunststofmatten op de Stubaiergletsjer worden neergelegd om het smelten van de gletsjer te vertragen. Volgens Bardehle is dit zeer dramatisch omdat de gletsjer er in een paar decennia niet meer zal zijn. “Het smelten verstoort de ecologie, het drinkwater droogt op en de toeristen blijven weg. In dit opzicht kan men zeggen dat 'Die Alpen - Unsere Berge von oben' op verschillende plaatsen de laatste blik op een mooie ideale Alpenwereld werpt, die binnenkort niet meer gezond zal zijn”.

Lindemann beaamt dat er door het maken van de film meer respect is ontstaan bij hem voor de bergen. “Aanvankelijk kon ik het bijna niet geloven, maar nu ben ik er zeker van: Deze pieken maken je gelukkig!”. “Volgens onze waarneming worden vooral in Oostenrijk en Frankrijk gebieden bedreigd, die er binnenkort uit zullen zien als maanlandschappen. Des te mooier is het als je boven Beieren vliegt waar de natuur er nog steeds uitziet als 100 jaar geleden. Waar een dal een dal is en geen doorgangsweg naar hoteldorpen. Geweldig!”, aldus Bardehle.

Die Alpen – Unsere Berge von oben

De documentaire komt op 12 september 2013 in de Duitse bioscopen. Of de film ook in Nederland wordt vertoond is nog niet bekend. Maar de kans is zeer groot dat de documentaire wel op DVD uit zal komen.
Hieronder kun je de trailer van 'Die Alpen – Unsere Berge von oben' bekijken.

Bron:www.cinecitta.de
 

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen