files in Tirol

Dorpen in Tirol afgesloten voor doorgaand verkeer

We kennen het allemaal wel: denk je door een rustig bergdorp te rijden om de files op de grote wegen te vermijden, rij je in dat dorpje alsnog de file in. De dorpen zijn de laatste jaren veel drukker geworden. In Tirol willen ze daar paal en perk aan stellen. Daarom zijn er restricties voor het doorgaand verkeer ingevoerd.

Vooral in de dorpen rondom Innsbruck kan het tijdens vakantieperiodes of lange weekenden behoorlijk druk worden. Tijdens het pinksterweekend van 2019 was er volgens Oostenrijkse media zelfs sprake van een compleet verkeersinfarct. Vervelend voor de automobilisten die lang in de file staan, maar de kans op ongelukken wordt natuurlijk ook groter. Daarnaast zijn de bewoners van de dorpen in het Inntal de uitlaatgassen en het lawaai ook beu.

Doorgaand verkeer de dorpen uit

Om verder ongemak te voorkomen sluiten de autoriteiten rondom Tirol de afritten van de snelwegen naar de dorpen af voor doorgaand verkeer. Alleen lokaal- en bestemmingsverkeer komt er nog door. Met borden wordt het verkeer op de doorgaande (snel)wegen gehouden. Verkeer dat toch afslaat, wordt weer teruggeleid, de grote weg op.

Navigatieapparatuur boosdoener

De drukte in de dorpen wordt volgens de lokale burgemeesters ook veroorzaakt door de navigatieapparatuur van veel mensen. Zodra er files op de grote wegen ontstaan, sturen de TomToms automobilisten massaal de snelweg af, de dorpen in. Daarom betrekken de autoriteiten vooral de ontwikkelaars van navigatieapparatuur. Die moeten er voor zorgen dat de routes over de lokale wegen niet worden opgenomen in het reisadvies voor doorgaand verkeer. Op die manier hopen de autoriteiten dat het doorgaande verkeer ook op de doorgaande wegen blijft en niet over de kleine lokale wegen door de dorpen rijdt.

Welke wegen gaan dicht?

De afsluitingen worden ter plekke aangegeven met matrixborden langs de grote wegen en gelden van 7 uur ’s ochtends tot 19.00 uur ’s avonds. De maatregel is van toepassing voor al het gemotoriseerd verkeer, dus ook voor personenauto’s en motoren. De maatregelen gelden tot september 2019, dus voor vakantiegangers is het zaak om de routes richting de bergvakanties goed te plannen. Welke wegen dicht gaan, vind je in dit overzicht van de deelstaatregering. 

Of, en hoe de maatregel gehandhaafd wordt, wordt in een persbericht van de deelstaatregering van Tirol niet vermeld.

 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?