De Annapurna vanuit het basiskamp

Drie lawines treffen klimmers op Annapurna

De Annapurna vanuit het basiskampKlimmers op de Annapurna (8.091 m) in Nepal zijn enkele dagen geleden getroffen door verschillende lawines. Zelfs de grootste lawine, vastgelegd op foto, werd niemand fataal. Sterker nog, de fortuinlijke klimmers vervolgden in eerste instantie allemaal hun weg naar de top.

De roos

De Turkse alpinist Tunc Findik maakte vanuit Camp 2 op de Annapurna spectaculaire foto’s van een groep van zes klimmers die een enorme hoeveelheid sneeuw op zich af zien komen. De beelden zijn gepubliceerd op de website van de Canadees Don Bowie, die zich ook op de berg bevond en de gebeurtenis vanaf een hoger punt gadesloeg. Bowie beschrijft hoe hij eerder de route van de getroffen klimmers aflegde, door een kloof die hij 'de roos' noemt.

Bowie legde met grote haast en in lichte paniek deze route af, omdat hij wist dat hij zich in groot gevaar bevond. De lawines van de berg concentreren zich namelijk hier. Hij keek dan ook met afschuw toe hoe een gigantische sneeuwmassa zich later van de berg afstortte, recht op de klimmers af. Wonderbaarlijk genoeg konden zij allen onder richels schuilen en bleven ze ongedeerd.

Nog meer lawines

Even later kwamen ze net als Bowie in Camp 3 (6.400 m) aan. Daar waren de weersomstandigheden echter slecht. In het kamp werden de klimmers opnieuw getroffen door een lawine die hun tenten verpletterde. Ze zagen zich genoodzaakt terug te keren naar het basiskamp. Tijdens de afdaling volgde tenslotte een derde lawine,. De klimmers herstellen nu in het basiskamp en hebben de hoop op een succesvolle beklimming nog niet opgegeven.

De Annapurna is berucht vanwege de vele lawines. Hoewel de berg in 1950 de eerste achtduizender was waarvan de top bereikt werd, staat hij bekend als zeer moeilijk en gevaarlijk. In het laatste decennium overleefde tien procent van de klimmers hun avontuur op de Annapurna niet. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.