Druk weekend voor de reddingsdiensten in de Alpen

De Europese zomervakantie is losgebarsten. En dat hebben de bergreddingsdiensten ook gemerkt. De afgelopen dagen was het weer topdrukte met diverse ongelukken  en reddingsacties.

In de Alpen bij Berchtesgaden gebeurden in één weekend meerdere ongelukken waarvan er drie fataal afliepen. De reddingsdiensten moesten op zowel donderdag als zaterdag uitrukken voor valpartijen, waarbij onfortuinlijke bergbeklimmers tientallen meters naar beneden vielen. In beide gevallen kwam de hulp te laat en konden de reddingswerkers nog slechts de slachtoffers bergen.

De derde klimmer die omkwam was vrijdag bij een valpartij eerder die dag al gewond geraakt aan zijn arm. Daarop besloot hij zijn klettersteigroute terug naar beneden te volgen, maar tijdens de terugtocht kwam hij nogmaals ten val. De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis in Salzburg gebracht, maar daar konden de artsen hem niet meer redden.

Meer ongelukken in de Alpen

Op meer plekken kwamen bergwandelaars en klimmers in de problemen. Ook op de Köningspitze konden reddingswerkers niks meer doen voor twee klimmers die als vermist waren opgegeven. Mist en de invallende duisternis zorgden ervoor dat de twee klimmers niet gevonden konden worden. Pas de volgende dag werden ze op vijfhonderd meter onder de top gevonden.

Mist bemoeilijkte ook de redding van twee ervaren bergbeklimmers op de Grohmannspitze. De twee kwamen in de problemen nadat hun zekeringslijnen door steenslag waren gebroken. Door mist waren de twee onbereikbaar voor de reddingshelikopters. Zonder lijnen was zelf terug klimmen ook geen optie en noodgedwongen moesten de twee de nacht op de helling doorbrengen. Daar werden ze de volgende ochtend zonder verwondingen werden opgepikt.  

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!