Man na 10 dagen uit hut gered

Duitser overleeft dagen zonder eten in bivak-hut

Een Duitse bergwandelaar heeft hachelijke dagen beleefd in de Loferer Steinbergen. De man zat tien dagen vast in een klein bivakhutje op 1800 meter hoogte.

De Duitser had een sneeuwschoenwandeltocht op Ochsenhorn gepland. Daarbij was een overnachting in het “Neuen Biwak”, of “Prax Biwak” op 1800 meter hoogte ingecalculeerd. Hij had echter geen rekening gehouden met een opkomende sneeuwstorm die die nacht over de berg raasde, naar eigen zeggen omdat de weerapp op zijn telefoon zulk weer niet voorspeld had. De wandelaar besloot dat het niet veilig genoeg was om terug te keren naar het dal, en bleef in de hut.

Vast op de berg  

Het weer klaarde echter nauwelijks op, en het risico op lawines bleef onverminderd hoog, waardoor de onfortuinlijke wandelaar vast zat in de hut. Na vier dagen was zijn eten op, maar met een klein fornuis kon hij nog sneeuw smelten om thee van te maken.

Toen er na negen dagen in de hut –en dus zes dagen zonder eten- geen verbetering in de situatie leek te komen, schakelde de wandelaar zijn mobiele telefoon weer in, en riep daarmee de reddingsdiensten op. Die stuurden een helikopter naar de berg.

Veilig in het dal

Hoewel de helikopter werd gehinderd door de harde wind op de berg, konden de bergredders zo’n beetje naast het bivakhutje landen en de Duitser in veiligheid brengen. Tegen Oostenrijkse media vertelden de redders dat ze blij waren dat de wandelaar niet op eigen houtje de terugtocht naar het dal had ondernomen. ‘Dan was hij nu waarschijnlijk dood geweest.’

Aan zijn hachelijke avontuur heeft de Duitser niks overgehouden. RTL nieuws berichtte zelfs dat de man na een flinke nachtrust en een goede maaltijd weer op de been was.

Bronnen:

Afbeelding: 

By J. Braukmann Milseburg (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

 

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!