Vallei in het Zwarte Woud

Duitsland wil nieuw biosfeerreservaat in het Zwarte Woud

Vallei in het Zwarte WoudAlexander Bonde, minister van Natuurbeheer in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, heeft zaterdag het startschot gegeven voor de ontwikkeling van een nieuw biosfeerreservaat in het Zwarte Woud. 18 gemeenten uit deze streek namen het initiatief voor de inrichting van zo’n gebied, dat uiteindelijk de UNESCO-status moet verwerven.

“Een biosfeerreservaat in het zuiden van het Zwarte Woud zou grote winst zijn voor de hele regio”, zei de minister. Hij hoopt dat er meer toeristen mee getrokken worden en dat de natuur erdoor verreikt wordt. Een biosfeerreservaat is een door de VN beschermd gebied waarin duurzame ontwikkeling voorop staat. Dat gebeurt door natuurbeheer samen te laten gaan met economische en sociale ontwikkeling.

De erkenning van een ander biosfeerreservaat in de deelstaat, Schwäbische Alb, heeft volgens Bonde veel positieve gevolgen gehad. Toch heeft één gemeente in het Zwarte Woud zich tegen de plannen gekeerd. Zij zijn bang dat hun skigebied straks niet meer kan uitbreiden; in een biosfeerreservaat gelden strenge regels voor het landgebruik. In Duistland liggen nu al 16 door UNESCO erkende reservaten, Nederland heeft er eentje: de Waddenzee.

Bron: Badische Zeitung

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.