Baden-Württemberg

Tübingen - Baden-Württemberg foto DerFussi

Baden-Württemberg

Tübingen, Baden-Württemberg foto DerFussiDe Duitse deelstaat met de meeste sterrenrestaurants is Baden-Württemberg. Maar de deelstaat staat ook bekend om het Bodenmeer, cultuur van stadje Heidelberg en de wandelingen die je kan maken in het Zwarte Woud. Baden-Württemberg heeft bijna elf miljoen inwoners en als hoofdstad een van de tien grootste steden van Duitsland; industriestad Stuttgart.

Tübingen, Baden-Württemberg foto DerFussiDe Duitse deelstaat met de meeste sterrenrestaurants is Baden-Württemberg. Maar de deelstaat staat ook bekend om het Bodenmeer, cultuur van stadje Heidelberg en de wandelingen die je kan maken in het Zwarte Woud. Baden-Württemberg heeft bijna elf miljoen inwoners en als hoofdstad een van de tien grootste steden van Duitsland; industriestad Stuttgart.

Baden-Württemberg ligt in het zuidwesten van Duitsland, grenzend aan Oostenrijk en Frankrijk en is bijna net zo groot als Nederland. Het gebied is relatief dichtbij, vanaf Utrecht ongeveer 550 km rijden. Er is genoeg te doen voor de actieve vakantieganger, je kan er onder andere wandelen, fietsen, watersporten en klimmen. De deelstaat is een uitstekende plek voor kampeerders, met campings tussen de vele bergen en heuvels.

Klimaat

Het klimaat van Baden-Württemberg is in veel opzichten niet heel anders dan dat van Nederland en België. Behalve dat Baden-Württemberg niet aan zee ligt en dus een landklimaat heeft. In de warme maanden juli en augustus komt de temperatuur niet snel boven 24 graden, in de winter wordt het daarentegen ook niet kouder dan een paar graden onder het vriespunt. De meest regenachtige maanden zijn juni en juli.

Schlossplatz-plein, Stuttgart foto ebnt-photo

Stuttgart

De hoofdstad van Baden-Württemberg ligt in het midden van een dicht bevolkt gebied, maar Stuttgart heeft zelf maar ruim 600.000 inwoners. De stad ligt een uur af van het Zwarte Woud, maar ligt zelf ook tussen wijngaarden en bosgebied. Omdat Stuttgart aan de rivier Neckar ligt en het in de zomer er erg warm kan aanvoelen noemen sommige bewoners het de Stuttgart ketel. Bezienswaardigheden in Stuttgart zijn bijvoorbeeld de eerste televisietoren ter wereld, Romeinse kastelen, gotische kerkjes en het grote Schlossplatz-plein.

Zwarte Woud, Duitsland foto Lauren WellicomeHet Zwarte Woud

Baden-Württemberg is een waar paradijs voor wandelaars. Vooral in het Zwarte Woud, een met bossen bedekt middelgebergte, ben je niet snel uitgewandeld. Het Zwarte Woud huist bergen als de Feldberg, de Seebuck en de Herzogenhorn, waarvan de Feldberg met 1493 meter de hoogste is. Het gebied wordt al sinds 1900 bezocht door natuurliefhebbers en de hele streek rond het Feldbergmassief is al sinds 1950 beschermd natuurgebied. In het Zwarte Woud vind je diverse meren als de Titisee, Mummelsee en Feldsee.

Er zijn wandelroutes over de hoogste toppen van het Zwarte Woud, waarop je, mits het een heldere dag is, zich hebt op de vierduizenders in de Zwitserse Alpen. Er zijn genoeg berghutten om uit te rusten en er zijn grote ouderwetse boerderijen te bewonderen. In totaal is er 23.000 km aan bewegwijzerde wandelpaden, maar de wandelklassieker is ongetwijfeld de meer dan honderd jaar oude Westweg. Deze wandeltocht tussen Pforzheim en Basel is meer dan 280 km lang. Een minstens net zo mooi wandelgebied is de Schwäbische Alb, hier vindt je maarliefst 14.000 km aan bewegwijzerde wandelpaden. In dit gebied verblijf je als reiziger in ecologisch gebouwde verblijven, zogenaamde Rad-Wander-Häusle.

Attracties

Ook is er genoeg te doen als je niet van wandelen houdt, je kan bijvoorbeeld naar het Mercedes-Benz museum. Een plek waar vooral autoliefhebbers zullen genieten. Het museum staat vol met klassieke Mercedes auto’s in een prachtig vormgegeven gebouw. Of je kan met het hele gezin naar Europa-Park, een attractiepark met water- en achtbanen. Ook kan je naar het beeldschone Lichtentaler Allee, een historisch park wat uitgezet is als een mooie lange wandeling langs the rivier Oos, die door Baden-Baden stroomt. Het park heeft allerlei verschillende soorten bomen en is gehele gratis te bezoeken.


Meer informatie over een vakantie naar Baden-Württemberg, Duitsland

Nieuws uit Baden-WürttembergAccommodaties in Duitsland
Reportages over Baden-WürttembergWandelroutes in Baden-Württemberg
Reisverhalen uit Baden-WürttembergEvenementen in Baden-Württemberg
Bezienswaardigheden Baden-WürttembergAlgemene informatie Baden-Württemberg
vakantie Bodensee
Reportage - 31 mrt 2014

De Bodensee (oppervlakte 536 km²) is het derde grootste meer van Europa en ligt vlakbij de Alpen in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Blog - 28 jul 2012

Zaterdag 21 juli haalden meer dan vijftig enthousiaste deelnemers zo’n zeventig zakken afval en in totaal meer dan vijfhonderd kilo afval uit de bossen en heuvels van Schauinsland weggehaald. Het was het 3e Envirotrek ‘Clean Up’ evenement dit jaar, georganiseerd door stichting Respect the Mountains, in samenwerking met KEEN Footwear. En ik was daarbij!

© Corinna Genter-Boccia - Gaggenau
Reportage - 16 mrt 2011

"Hier klopt het helemaal: de weg naar het hart gaat door de maag"

Abonneren op Baden-Württemberg