Wandelen in de bergen kan gevaarlijk zijn. Foto Vermaas

'Eenvoudige' bergen worden vaak onderschat

Wandelen in de bergen kan gevaarlijk zijn. Foto VermaasHet wandelseizoen is nog steeds in volle gang, en helaas gebeuren er nog steeds veel ongelukken met wandelaars, ook op de relatief gemakkelijke bergen. Afgelopen weekend zijn er in Oostenrijk juist op  eenvoudige wandelroutes drie mensen verongelukt. Een verkeerde stap tot een dodelijke val leiden.

Volgens experts zijn veel wandelaars onvoorzichtig als zij de bergen intrekken. De meeste ongevallen zijn het gevolg van zelfoverschatting of het negeren van de gevaren van het bergwandelen, hoe ‘makkelijk’ de berg ook bekend staat. Zo wijken wandelaars regelmatig van de paden af om andere delen van een berg te beklimmen. Het gebruik van wandelstokken op steile hellingen kan ook voor onveilige situaties zorgen. Op steil terrein geven ze eigenlijk geen steun, en daar moet je als wandelaar op voorbereid zijn. Ook struikelen wandelaars regelmatig over hun eigen of andermans stokken met alle gevolgen van dien.

Ook het weer mag je niet onderschatten. “In een jaar zoals dit, met veel slecht weer, kan je er echter niet vanuit gaan dat alle paden en hellingen veilig zijn”, aldus Estolf Müller, leider van de reddingsdienst in Salzburg.

Bron: Salzburg.orf.at

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden