Eerste beklimming 2800 m hoge Winklerturm door Winkler
Op 17 september 1887 bereikte de Duitser Georg Winkler als eerste de top van de Winklerturm. De Winklerturm behoort tot een van de zes torens van de Vajolet-torens in het Rosengartenmassief in de Italiaanse Dolomieten. De top ligt op 2800 meter hoogte.
Georg Winkler als jongeman
Georg Winkler maakte zijn eerste bergtochten op 15-jarige leeftijd. Vanaf zijn eerste klim ging de jonge “Schorsch” tot het uiterste. Eén van zijn klimmaten van het eerste uur zei op een gegeven moment: “met hem klim ik niet meer, want hij waagt teveel”. Het duurde niet lang, of Winkler ging steeds vaker alleen op pad. Zijn kracht had Winkler te danken aan zijn turnoefeningen: hij kon zich aan de rekstok moeiteloos optrekken aan één arm. Elk jaar, wanneer hij goed gepresteerd had op school, kreeg de jongen van zijn vader een zak geld. Dat geld gebruikte hij voor reizen naar de Wilde Kaiser en later de Dolomieten. Toen Winkler de top van de Winklerturm bereikte was hij 17 jaar oud.
Eerste beklimming van de Winklerturm
Ondanks zijn jeugdige leeftijd was Winkler een van de beste klimmers van zijn tijd. Engelse alpinisten hadden halverwege de 19e eeuw veel van de grote bergen van de Alpen bedwongen, maar Georg Winkler was één van de eersten van een nieuwe generatie klimmers: de gidslozen. Bij zijn beklimming van de Winklerturm ondervond Winkler weinig moeilijkheden; na 2 uur en 20 minuten had hij de top bereikt. Om overhangende passages te kunnen bedwingen had hij een werpanker bij zich. Het is niet bekend of hij dat anker tijdens deze beklimming ook werkelijk gebruikt heeft. Avontuurlijker verliep de afdaling: tijdens het abseilen sneed een losgeraakte steen bijna zijn touw door.
Winkler’s laatste tocht
In 1888 trakteerde Winkler zichzelf, na het glansrijk behalen van zijn eindexamen, op een reis naar de vierduizenders van het Zwitserse Wallis. Daar beklom hij – ook weer alleen – de westflank van de Zinalrothorn. Twee dagen later waagde hij zich op de gevaarlijke Weisshorn westwand. Het zou zijn laatste tocht worden. Winkler kwam in een lawine terecht en kon dit niet navertellen. Onderzoekers hebben lang gezocht naar zijn lichaam. Pas 70 jaar na zijn dood werd de jonge klimmer teruggevonden op de Weisshorn-gletjser.
Unieke prestatie
Met zijn solobeklimming van de loodrechte wand van de Winklerturm zette hij een nieuwe moeilijkheidsstandaard neer. De sleutelpassage, de Winklerschoorsteen, wordt vandaag de dag nog altijd gewaardeerd met moeilijkheidsgraad IV+. 10 jaar na de eerste beklimming gold de route nog steeds als uiterst moeilijk en waren er in de hele Dolomieten maar 4 of 5 gidsen die zich aan de tocht waagden.
Naamgeving Vajolet-torens
Drie van de zes Vajolet-torens hebben de naam gekregen van de klimmer die als eerste de top gehaald had: Delagoturm, Stabelerturm en dus de Winklerturm. De andere torens heten: Noord-, Hoofd- en Oost-toren. De zes torens zijn tussen 1882 en 1895 voor het eerst beklommen.