Jonathan Vandevoorde

Eerste beklimming Großvenediger

Op 3 september 1841 stonden de eerste bergbeklimmers op de top van de Großvenediger. Onder leiding van berggids Josef Schwab bereikte een groep alpinisten de top, waaronder Ignaz von Kürsinger, Paul Rohregger en Anton von Ruthner. Großvenediger is de hoogste top (3662 m) van het Salzburgerland en ligt midden in de Venedigergroep en Nationaal Park Hohe Tauern.

Johan van Oostenrijk en de poging van 1828

De hoogste berg van Oostenrijk – de Großglockner – had men in 1800 reeds bedwongen. Het oog richtte zich toen op andere bergen, waaronder de Großvenediger. Waarom de berg deze naam heeft is onduidelijk. Mogelijk dacht van vroeger dat je vanaf de top Venetië kon zien liggen, al blijkt dit niet waar te zijn. De eerste serieuze poging om de top van de Großvenediger te halen was in 1828. 17 bergbeklimmers, onder wie Johan van Oostenrijk (de aartshertog van Habsburg), haalden de top niet. Tijdens hun tocht kwamen ze onder een lawine terecht, daarna moest de groep opgeven. Johan was een gepassioneerde bergbeklimmer. Een hut op de Großglockner werd naar hem genoemd.

De eerste succesvolle beklimming in 1848

Op 3 september 1841 stond een grote groep van 28 personen aan de top van de berg. Het team bestond ui 40 personen waaronder Josef Schwab, Ignaz von Kürsinger, en Paul Rohregger. Rohregger was de gids van het stel Hij had ook de mislukte expeditie van 1828 geleid. Na een klim van meerdere dagen bereikten de mannen de top. Ze hadden de lastige Noord-route overwonnen. De groep was opgeroepen op expeditie te gaan door een brief uit een krant!

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.