Wijngaard in Zuid-Tirol. Foto Ezioman

Eerste duurzaam-certificaat voor wijnkelder in Italië

Wijngaard in Zuid-Tirol. Foto EziomanZuid-Tirol, de meest noordelijke provincie van Italië, is al jaren een van de voortrekkers van het debat over duurzaamheid en energie in Italië. Door de enorme temperatuurverschillen tussen zomer en winter, die van de hoofdstad Bolzano/Bozen tegelijkertijd de warmste én de koudste stad van Italië maken, is energie besparen van essentieel belang. Bovendien vormt de streek ook een ideale locatie voor duurzame energiebronnen.

Met 300 dagen zon per jaar, een waterrijk hooggebergte met grote hoogteverschillen en 42% bossen beschikt de regio over alle mogelijkheden om duurzame energiestrategieën te ontwikkelen. Zo haalt in Zuid-Tirol nu al 90% van de liftinstallaties (skiliften en kabelbanen) hun energie uit duurzame bronnen en ligt het energieverbruik per hoofd op 2.700 watt, veel lager dan het Europese gemiddelde van 4.500 watt. Binnen 10 jaar zou dit zelfs nog maar 2.500 watt mogen zijn, waarvan 90% uit duurzame energiebronnen. En naast het verplichten van energiebesparende maatregelen bij nieuwbouw en de nadruk op het gebruik van hernieuwbare energie in woningen, vindt het concept nu ook ingang in een van de meer traditionele sectoren van de regio, namelijk de wijnbouw.

Bij de familie Pfitscher zit de wijnbouw al generaties lang in het bloed. Toen besloten werd om een nieuwe wijnkelder aan te leggen tenmidden van de wijngaarden, koos wijnbouwer Pfitscher bewust voor een modern gebouw dat volledig in het teken staat van een duurzaam en energiezuinig wijnproductieproces. Tegelijk werd er echter ook op gelet dat het gebouw nog steeds perfect in de natuurlijke omgeving zou passen.

Voor hun ecologische inspanningen werden de Pfitschers beloond met het allereerste passiefcertificaat voor een wijnkelder in Italië. Dit certificaat wordt uitgereikt door het CasaClima/KlimaHaus agentschap, een organisatie van de Autonome Provincie van Bolzano/Bozen die ondertussen in heel Italië gebouwen op hun duurzaamheid en energieverbruik controleert. Met de afdeling CasaClima/Klimahaus Wine richt het agentschap zich sinds kort ook op het controleren van wijngaarden en wijnkelders. Hierbij wordt niet alleen gelet op het energiegebruik tijdens het vinificatieproces, maar ook op economische én socio-culturele kwaliteiten. De nieuwe wijnkelder van de Pfitscher wijngaard bewees dus niet alleen uit te blinken in ecologische toepassingen, ook het gevoel voor een moderne esthetiek werd door CasaClima/KlimaHaus geapprecieerd.

Met deze combinatie van moderne architectuur en ecologische overwegingen bewijst de familie Pfitscher dat ze klaar zijn om met hun wijnen de toekomst tegemoet te gaan. Zo zetten ze de deur verder open voor de hele sector in Zuid-Tirol om mee te streven naar een meer ecologische wijnbouw. Zuid-Tirol innoveert in traditie!

Bron: Alpy vzw

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?