alcohol skipiste italië

Einde aan happy hour? Strengere alcoholregels op Italiaanse pistes

Een drankje en de wintersport gaan voor velen goed samen. Na het skiën, maar soms ook tijdens. Maar het ziet er naar uit dat er op de Italiaanse pistes een einde komt aan de combinatie van alcohol en skiën. Het ziet er naar uit dat de alcoholregels op de Italiaanse skipistes komende winter behoorlijk strenger gaan worden. Als de regels ingaan, gelden op de pistes dezelfde regels omtrent alcohol als op de weg.

De nieuwe regels bepalen dat je op de piste 0.5 promille alcohol in je bloed mag hebben. Een hoeveelheid die vergelijkbaar is met de regels die gelden voor automobilisten. En wie op de piste wordt betrapt met een hoger alcoholpromillage in de bloedbaan, kan, net als op de weg, een stevige boete verwachten. Mocht je onverhoopt een ongeval veroorzaken terwijl je te veel alcohol in je bloed hebt, dan wordt die boete nog een stuk hoger ook.

Zulke ongevallen zijn precies de aanleiding voor deze aangescherpte regels. De laatste jaren gebeuren er steeds meer ongelukken waarbij ook steeds vaker alcohol in het spel is. Met de maatregelen hopen de Italiaanse autoriteiten die trend te keren.

Minder consumpties?

En dat kun je als wintersporter dus behoorlijk gaan merken. Want dat frisse wijntje of biertje bij de lunch, of een warme bombardino tussendoor kan daarmee wel eens verboden worden. Om nog maar te zwijgen over het Happy Hour in veel bars en hutten aan het eind van de middag. Verboden is het allemaal niet, maar het kan wel betekenen dat je daarna met de lift naar beneden moet, want skiën mag na een paar alcoholische drankjes niet meer. En voor een afdaling met de lift zijn de meesten natuurlijk niet de bergen in getrokken.

Uitbaters verwachten dat veel wintersporters toch minder zullen uitgeven aan drank op de piste. Wat het humeur niet beter stemt, is dat de maatregel vrij snel ingevoerd lijkt te worden. Want hoewel er al langere tijd voornemens zijn tot een plan als dit, zag het er lang naar uit dat het nog tot 2024 zou duren voordat de regels doorgevoerd zouden worden, maar nu lijkt het erop dat ze al per 1 januari 2022 ingaan. En dat is een bittere pil in een skiseizoen dat alweer geplaagd kan worden door corona.

Meer regels

Er worden meer regels aangescherpt op de pistes. Zo wordt het verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering voor schade of letsel aan derden te hebben. Zo’n aansprakelijkheidsverzekering zou dan bij je skipas inbegrepen kunnen zijn. Maar wie zonder een geldige verzekering de Italiaanse pistes op gaat, loopt wel het risico dat de skipas ingenomen wordt. Ook wordt de helmplicht voor skiërs en snowboarders strenger. 

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Rubriek: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden