Foto: J. Bamber - University of Bristol. Kloof in Groenland

Enorme kloof ontdekt onder Groenlands ijs

 J. Bamber, University of Bristol. Kloof in GroenlandIn Groenland is een kloof ontdekt onder een ruim anderhalve kilometer dikke laag ijs. Het ravijn heeft een lengte van minstens 750 kilometer en is op sommige plaatsen 800 meter diep. Daarmee is de kloof langer dan de Amerikaanse Grand Canyon in Arizona. Wetenschappers van de Universiteit van Bristol publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Operation IceBridge van NASA

De wetenschappers ontdekten de kloof door middel van NASA's Operation IceBridge. Er werd een Groenlandcompilatie gebouwd van de vele gegevens van IceBridge en alle overige bestaande gegevens. Groenland werd tijdens deze operatie, die zes jaar heeft geduurd, met radiogolven van bepaalde frequenties bestraald door speciale onderzoeksvliegtuigen. Deze golven kaatsten terug vanaf het land dat onder het ijs ligt. De onderzoekers konden na het berekenen van de afstand die de radiogolven aflegden zich een beeld vormen van de bergen en dalen die zich onder het ijs bevinden.

Grand Canyon

Hierdoor kwamen ze op de kloof die zich vanaf het centrum van Groenland uitstrekt tot in het noorden, net onder de Petermanngletsjer. De kloof mondt via een diepe fjord uit in de Noordelijke IJszee. “Het is best opmerkelijk dat een kanaal ter grootte van de Grand Canyon in de 21e eeuw onder het ijs van Groenland wordt ontdekt. Het laat zien hoe weinig we nog steeds maar weten over het landschap onder grote continentale pakken ijs.”, aldus Michael Studinger, Operation IceBridge wetenschapper van het NASA Goddard Space Flight Center.

Smeltwater

De kloof is waarschijnlijk ontstaan in de tijd voordat het ijs Groenland bedekte en behoorde volgens de onderzoekers tot een groot rivierensysteem omdat het karakteristieken heeft van een kronkelende rivier. De kloof moet toen dienst hebben gedaan als transporteur van subglaciaal smeltwater dat vanuit het binnenland naar de zee vloeide. Volgens hoofdonderzoeker Jonathan Bamber toont het onderzoek aan dat er nog veel te ontdekken is en dat nog lang niet alles is verkend en in kaart is gebracht.

Stijging van de zeespiegel

“Deze ontdekking laat zien dat de aarde nog niet al haar geheimen heeft prijsgegeven. Het is een adembenemende vondst, maar het pak ijs dat zich hier bevindt, draagt ook bij aan de stijging van de zeespiegel en dit onderzoek kan ons helpen om huidige veranderingen in de juiste context te plaatsen”, vertelt onderzoeker David Vaughan.

Bronnen:bristol.ac.ukscientias.nl

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen