Extreem hoge bomen in tropische bergen ontdekt
In de bergen van Papua Nieuw Guinea hebben wetenschappers een bijzondere ontdekking gedaan. Op een hoogte tussen de 2400 meter en 3100 meter troffen ze bomen aan met een hoogte van soms wel 40 meter. Veel hoger dan voor mogelijk werd gehouden.
De bomen werden ontdekt tijdens een wetenschappelijke expeditie in de provincie Morobe. De wetenschappers moesten flink klimmen voor hun expeditie. De bergen in het gebied hebben steile hellingen en het gebied zelf is erg afgelegen. Tijdens hun expeditie stuitten de wetenschappers op bomen met een hoogte van zo’n 30 tot 40 meter. Een verrassing voor de onderzoekers.
Bomen twee keer hoger dan verwacht
Tot nu toe werd gedacht dat hoge bergen kleine bomen maakten. De maximale hoogte van een boom op een hoogte tussen de 2400 en 3000 meter werd geschat op een meter of vijftien. En op veel plekken op de wereld wordt die hoogte bij lange na niet gehaald. Ter vergelijking, de boomgrens in de Alpen ligt tussen de 1800 en 2200 meter, in Papua Nieuw-Guinea ligt de boomgrens net onder de vierduizend meter. Toch is het volgens de wetenschappers opmerkelijk dat er relatief dicht onder die boomgrens nog zulke hoge bomen zijn aagetroffen.
Bomen die groeiden op oercontinent
Wat daarvan exact de oorzaak is, is volgens de wetenschappers nog onduidelijk, maar een paar aanwijzingen hebben ze wel. Zo leek het klimaat op de bergtoppen vaak op het klimaat in gebieden waar meer hele hoge bomen worden aangetroffen. Ook vonden de onderzoekers aanwijzingen dat de bomen in Nieuw Guinea afstammen van bomen die miljoenen jaren geleden op het oercontinent Gondwana gegroeid zouden hebben. Desondanks is het volgens de wetenschappers nog onduidelijk waarom en hoe bomen precies groeien.
De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Global Change Biology
Afbeelding: Colin Freeman CC-BY-SA-3.0, via Wikimedia Commons