Frankrijk zet in op meer variatie druivenrassen

Frankrijk worstelt al lange tijd met zijn positie als toonaangevende wijnproducent. De traditioneel belangrijke gebieden als Bordeaux, Bourgogne en Champagne kunnen hun posities nog redelijk handhaven, maar de overige wijnregio’s en met name de productiegebieden in het zuiden kampen al jaren met overproductie.

Deels doordat de binnenlandse consumptie al jaren daalt, maar ook de opkomst van nieuwe wijnlanden heeft de export van Franse wijn danig parten gespeeld. Nu meent men de oorzaak gevonden te hebben, zo meld Wine from the Alps. In 1958 vertegenwoordigden 20 druivenvariëteiten 53% van de Franse wijngaarden. In 2006 was dit percentage gegroeid tot 86% !

Met andere woorden, het aanbod van onderscheidende wijnen is in de laatste 50 jaar sterk verschraald. Om meer variatie in het wijnaanbod te krijgen wil men overgaan tot het herplanten van oude druivenrassen (cépages oubliés). Met als voorbeeld het succes van de Viognier. Ook worden daarvoor bestaande, succesvolle rassen uit de buurlanden geïmporteerd, zoals de Petite Arvine uit Zwitserland. Blijft de vraag of de Fransen er in slagen de kwaliteit van deze zo karakteristieke Zwitserse wijn weten te evenaren.

Meer weten over wijnen uit Frankrijk, Zwitserland en andere Alpenlanden, kijk dan bij Wine from the Alps

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.