Franse klimmer Patrick Edlinger overleden

In Frankrijk is de beroemde bergbeklimmer Patrick Edlinger overleden. Hij is 52 jaar oud geworden en in zijn huis omgekomen. De doodsoorzaak is niet bekend gemaakt. In de jaren ’80 was Edlinger een ware pionier op het gebied van bergbeklimmen. Hij ontwikkelde in Frankrijk verschillende belangrijke routes die nog steeds zeer populair zijn onder bergbeklimmers. Edlinger was al tijdens zijn leven uitgegroeid tot een echte legende.

Patrick Edlinger is wereldberoemd geworden doordat hij als eerste beklimmingen uitzette en voltooide in het klimgebied Ceuse, gelegen in de Franse Alpen. Edlinger was in zijn hoogtijdagen één van de beste klimmers van de wereld. Hij was een klimmer die zo min mogelijk gebruik maakte van technische hulpmiddelen zoals touwen, waardoor hij bekend stond als een echte waaghals. In een interview gaf hij later aan dat hij zo weinig hulpmiddelen gebruikte omdat hij simpelweg geen geld had om deze te kopen.

In 1995 maakte Edlinger een lelijke val, waarna hij een hartstilstand kreeg. Nadat hij hiervan herstelde besloot hij het wat rustiger aan te doen met bergbeklimmen, maar dit betekende niet dat hij er mee stopte, klimmen is de rest van zijn leven zijn grote passie gebleven. Hij speelde in talloze films over bergbeklimmen waarvan de beroemdste La Vie au bout des doigts uit 1982 is. In Frankrijk en in de internationale wereld van klimmers is verdrietig gereageerd op de dood van Patrick Edlinger.

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?