Gebergte van de week - Het Făgărașgebergte (Roemenië)
In het 70km lange en 40km brede Făgărașgebergte bevinden zich de hoogste bergen van Roemenië met als hoogtepunten de Moldoveanu (2544 m), de Negoiu (2535m), de Vistea Mare (2527m) en de Lespezi (2522m). De bergen horen bij de Karpaten, een hooggebergte in Midden-Europa, liggen verspreid over een aantal landen waaronder Tsjechië, Slowakije, Polen, Oekraïne en Roemenië. Het deel van het hoefijzervormig gebergte dat in Roemenië ligt bevat ook de Zuidelijke Karpaten en die bestaan dan weer uit het Făgăraș- en het Bucegigebergte, beide gescheiden door de Branpas. De Karpaten in Roemenië kenmerken zich door hun steilheid en ruigheid. Het gebied is vrij dunbevolkt en heeft door de weinige kabelbanen zijn natuurlijke schoonheid kunnen behouden.
Flora en fauna Transsylvanische Alpen
De hellingen en bergkammen van de Zuidelijke Karpaten, ook wel Transsylvanische Alpen genoemd, zijn begroeid met een veelzijdigheid aan soorten (zeldzame) bloemen zoals orchideeën, gentiana en campanula’s. De beken en riviertjes zitten vol met vis zoals forel, boven de toppen cirkelen adelaars en in de donkere bossen leven beren, lynxen en wolven. Daarnaast tref je er al snel vele kuddes schapen aan en af en toe gemzen. Verder leven er ook dieren als reeën, wilde zwijnen, vossen en bergmarmotten.
De spectaculaire Transfăgărăşan
Het Făgărașgebergte wordt in het noorden begrensd door het Făgărașdal waarin de Olt stroomt, een zijrivier van de Donau die als enige door de Karpaten breekt. De noordzijde van het gebergte bestaat uit steile toppen met ruige ruggen en diepe dalen. De belangrijkste steden die dichtbij het gebergte liggen zijn Sibiu en Făgăraș. Het gebergte wordt doorsneden door een weg, de Transfăgărăşan, die over de hooggelegen kammen gaat tussen de provincies Transsylvanië in het noorden en Walachije en een schitterend uitzicht biedt over de hoge Făgăraș bergen.
Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook
Toerisme Făgărașgebergte
Voor toeristen biedt het Făgărașgebergte veel uitdagingen door zijn woeste, onvervuilde en tamelijk onontgonnen aanblik. Aan de noordzijde vindt je een aantal berghutten die in het begin van de 20e eeuw zijn gebouwd. Ook in de dalen zijn hutten te vinden van waaruit je gemakkelijk dagtochten kunt maken. Naast wandelen en klimmen kun je ook terecht voor ski-avontuur in onder meer de Bâlea regio waar ook het gletsjermeer Bâlea Lac zich bevindt.
Bronnen:
www.romtour.blogspot.nl