Jeanne Immink gedenkroute. Foto Thomas Streng (c)

Gedenkroute voor eerste Nederlandse alpiniste

Jeanne Immink gedenkroute. Foto Thomas Streng (c)De Amsterdamse Jeanne Immink (1853-1929) heeft haar eerste memorialroute. Het is de Jeanne Immink Gedenkweg (7-) in de Frankenjura, geopend door de Duitse klimster Fanni Rogler. Jeanne Immink beklom de moeilijkste bergen in een tijd dat alpinisme nog een excentrieke bezigheid was. 

In Zwitserland maakte ze haar eerste bergwandelingen. Al snel zocht ze hogere doelen op, waaronder de talrijke vierduizenders rond Zermatt met Weisshorn en Dufourspitze. Daarbij kwamen haar uitzonderlijke fysieke en mentale eigenschappen aan het licht. Jeanne was in staat hoogteverschillen van 2.500 meter per dag te overwinnen, prestaties die vandaag onvoorstelbaar zijn.

Uitvindster klimgordelHaar grootste bijdrage aan de technische ontwikkeling van de klimsport was de uitvinding van de borstgordel. Bij het abseilen - het omlaagglijden langs het touw - veroorzaakte de wrijving pijnlijke striemen op dijen en billen. Ze liet daarom een brede leren riem vervaardigen met stalen ringen, waar het touw doorheen liep of waaraan het kon worden bevestigd. Dat uitgerekend iemand uit een land zonder bergen de oplossing voor het knellende probleem bedacht, maakte zoveel indruk dat Jeanne Immink in boeken over de geschiedenis van de bergsport met name wordt geroemd als uitvinder van de klimgordel.Om toch uit te blinken op die voor haar tamelijk eenvoudige bergen volgde ze een afwijkende of nieuwe route. Zelfs de bestijging van de Matterhorn op de normale manier, toch voor iedere alpinist een hoogtepunt, vond ze te simpel. Daarom beklom ze hem gelijk maar tweemaal en dat ook nog als volledige overschrijding: langs een kant omhoog en via de andere omlaag.Haar grootste successen vierde ze, toen ze al tegen de veertig liep, een leeftijd die een eeuw geleden als zeer gevorderd gold.Ofschoon bergklimmen een stuk riskanter was dan tegenwoordig - haken bestonden nog niet - bleef Jeanne Immink gevrijwaard van ongelukken met ernstig gevolg. Op de Matterhorn verkeerde ze samen met Sepp Innerkofler in levensgevaar door blikseminslagen. In de Dolomieten maakte ze een vrije val in het touw, waarbij ze slechts schaafwonden opliep.De betekenis van Jeanne Immink als eerste grote sportvrouw en alpinist is nooit doorgedrongen tot Nederland. Tijdens haar klimcarrière had Nederland nog geen alpenvereniging. Die kwam er pas in 1902, toen ze allang gestopt was. Jeanne Immink was lid van drie alpenverenigingen (Italië, Oostenrijk, Duitsland). Ze werd als een van de eerste vrouwen toegelaten tot de Österreichischer Alpen-Club, een exclusieve sociëteit, die tot op vandaag uitsluitend topklimmers en personen met bijzondere verdiensten voor het alpinisme opneemt.

Bron: Vereniging voor Vrouwengeschiedenis, Harry Muré

Harry Muré (redacteur Bergen Magazine) schreef een biografie over Jeanne Immink: Het mysterie Jeanne Immink, de vrouw die naar de wolken klom. Uitgeverij Elmar Rijswijk. ISBN 9038914334. Het boek is in april 2010 ook verschenen in het Duits onder de titel Jeanne Immink. Die Frau, die in die Wolken stieg. ISBN 978-3-7022-3075-3

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?