problemen toerskiërs piste

Gedoe rondom toerskiërs op de piste

Toerskiën groeit aan populariteit en dat merken ze op de piste. Daar ontstaat steeds vaker onenigheid tussen skiërs die over de piste omlaag gaan, en skiërs die juist omhoog willen.

Officiële regels rondom toerskiën op de piste zijn er op veel plekken nog niet, ook niet in de populaire skigebieden in Tirol. Dat leidt ertoe dat toerskiërs soms capriolen uithalen die helemaal niet verstandig zijn. Soms gaan ze -lekker makkelijk zonder lift- na sluitingstijd alsnog de piste op, of komen op delen van de piste die hoe dan ook afgesloten waren.

Skipistes op kosten

Dat leidt vaak tussen aanvaringen met personeel van de pistes. En waar het niet tot aanvaringen leidt, kunnen de uitbaters van de skigebieden wel flink op kosten gejaagd worden. Als een club toerskiërs over de piste is getrokken, moeten de pistebully’s weer aan de slag om de sneeuw te prepareren voor de skiërs die de volgende dag komen.

Ruzie!

Dat leidde in januari nog tot onenigheid, toen een groepje toerskiërs dat na sluitingstijd nog op de piste in Skigebied Rangger Köpfl onderweg was werd aangesproken door een medewerker van de piste. De medewerker van de piste probeerde de groep ook nog te waarschuwen voor staalkabels van de pistebully die over de piste gespannen waren, maar daar waren de toerskiërs blijkbaar niet van gediend. Een en ander leidde zelfs tot een handgemeen. Op een andere plek kwamen toerskiërs in de problemen toen zij na sluiting een piste betraden. In het donker kwamen ze ten val door de staalkabels van de pistebullys die even verderop aan het werk waren.

Regels en toegansprijzen voor toerskiërs

Volgens meerdere uitbaters van skigebieden is de maat vol, en moeten er regels komen voor toerskiërs op de piste, waarbij overtreders op straf kunnen rekenen. Die zijn er in de deelstaat Salzburg bijvoorbeeld al wel. De kans is groot dat toerskiërs in de toekomst ook moeten gaan betalen voor hun skitochten over de piste.

Wat mag wel?

Op veel plekken zijn er dus geen speciale regels voor toerskiërs. Maar helemaal regel-loos zijn toerskiërs niet. Uiteraard gelden de regels van de FIS ook voor toerskiërs. Daarnaast zijn er natuurlijk tips en richtlijnen voor toerskiërs die de piste op gaan.

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.