toerskiën

Toerskiën op de piste? Houd rekening met elkaar!

Toerskiën wordt steeds populairder, en toerskiërs zoeken steeds vaker de veiligheid en sneeuwzekerheid van de skipistes op. En dat kan conflict opleveren, want de pistes zijn in de winter natuurlijk het domein van skiërs die razendsnel naar beneden suizen. De Oostenrijkse Alpenvereniging roept daarom op om vooral rekening met elkaar te houden.

Toerskiën steeds populairder

Toerskiën op de pistes word door steeds meer mensen ook als een soort winterse workout gezien. Even een paar uurtjes op de goed bereikbare en toegankelijke piste een tochtje maken is vaak eenvoudiger dan een langere tocht door de wildernis, met alle bijbehorende planning. Ook veel beginnende toerskiërs zoeken de relatieve veiligheid van de piste op om te trainen voordat ze buiten de pistes op pad gaan. Daarmee wordt het steeds drukker op de piste, met grote verschillen tussen snel en langzaam verkeer en nog belangrijker: verkeer dat omhoog komt.

Tweerichtingsverkeer op de piste

Omdat de meeste pistes toch voor de skiërs die naar beneden gaan zijn gebouwd en ingericht, roept de Alpenvereniging toerskiërs op om bij het beoefenen van hun hobby wat huisregels in acht te nemen. Dat kan even wennen zijn, als toerskiër ben je toch al snel gewend dat je bijna overal kan gaan en staan. Maar op de piste ben je te gast.

Daarmee wil de Alpenvereniging niet zeggen dat pistes voor toerskiërs verboden gebied zijn. In tegendeel. De groep toerskiërs wordt alleen maar groter, en dat biedt juist mogelijkheden om mensen op meer manieren in de winter van de bergen te laten genieten. Daarom heeft de Alpenvereniging tien regels voor toerskiërs op de piste opgesteld. Maar roept alle skiërs op om vooral rekening met elkaar te houden.

Tien tips om veilig op de piste te toerskiën

  • Volg altijd de lokale regels van het pistepersoneel op.
  • Als een deel van de piste is afgesloten, gehoorzaam dat verbod dan. Vaak zijn delen van de piste afgesloten omdat er dan gewerkt wordt. Dan kan zo’n gebied levensgevaarlijk zijn.
  • Klim alleen langs de randen van de piste, en ga in ‘ganzenmars’ naar boven.
  • Als je de piste oversteekt, doe dat dan alleen op plekken waar goed overzicht is. Zo kan jij andere skiërs aan zien komen en dan kunnen zij jou zien. Ga je met een groepje? Houd dan voldoende afstand van elkaar.
  • Pas geprepareerde skipistes alleen aan de randen gebruiken. Met je toerski’s kun je flinke sporen trekken, en als die in de nacht vastvriezen, kan dat de kwaliteit van de piste flink beïnvloeden.
  • Zorg dat je op tijd van de piste af bent. Ga niet langer door dan ongeveer 22.30 uur, of als de piste eerder sluit, eerder.
  • Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent. Skiërs komen soms met hoge snelheid naar beneden, dus is het belangrijk dat ze je op tijd zien, zeker als het zicht slecht is.
  • Als er speciale routes voor toerskiërs op de piste liggen, gebruik die dan, en wijk er niet van af.
  • Neem de hond niet mee op de piste.
  • Ga je met de auto richting de piste? Gebruik dan de daarvoor aangewezen parkeerplekken.

Bron: 

OAV 

Afbeelding:

Pixabay

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?