Boete bergschoenen Cinque Terre

Geen bergschoenen? Boete!

Op goede schoenen bezuinig je niet. Toch trekken er nog vaak mensen op lichte gympies of zelfs slippers de bergen in. Het Italiaanse Nationaal Park Cinque Terre wil daar een einde aan maken. Wie betrapt wordt met ondeugdelijk schoeisel, kan een boete krijgen.

Het is een bekend probleem in bergachtige streken die bekend zijn bij grote groepen toeristen: mensen trekken slecht voorbereid de bergen in en raken vervolgens onderkoeld, verzwikken enkels door glijpartijen of raken op een andere manier gewond. En dan mag de bergreddingsdienst weer in actie komen.

Nationaal Park Cinque Terre

In het Italiaanse Nationaal Park weten ze daar alles van. De regio Cinque Terre in het Italiaanse Ligurië is populair bij toeristen. Vooral de wandelroute die de vijf dorpen in het park met elkaar verbindt is populair. Maar hoewel het pad populair is, is het pad ook rotsachtig. En daar gaat het vaak mis. Veel mensen onderschatten de paden en wandelen soms bijna rechtstreeks vanaf hun cruiseschip het pad op, waar ze vervolgens in de problemen raken. Heel wat toeristen raken gewond aan hun voeten en moeten vervolgens met een helikopter worden opgepikt omdat ze geen stap meer kunnen zetten.  

Boete

En daar zijn de parkbeheerders klaar mee. Om de toeristen tegen zichzelf te beschermen komt er een verbod op ondeugdelijk schoeisel in het park. Wie door de parkbeheerders op de paden wordt gesnapt op een paar slippers, kan een boete tussen de €50,- en €2.500,- tegemoet zien.

Een fikse boete, maar dat is nog maar een schijntje in vergelijking met de uitruk van een helikopter. De kosten van een redding kunnen al gauw in de duizenden euro’s lopen, zeker als je naar een ziekenhuis verder weg gebracht moet worden. Zeker als je niet goed verzekerd bent, is zo’n redding een dure zaak.

 

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?