Bergwandelen. Foto Marije Vermaas

Nieuwe bergschoenen kopen en passen

Een goed paar schoenen is van groot belang tijdens je bergvakantie. Zijn je oude bergschoenen helemaal stukgelopen en ben je aan nieuwe toe? Of ben je juist van plan je eerste paar bergschoenen te kopen? Nieuwe wandelschoenen aanschaffen is niet waarbij je over één nacht ijs gaat. Daarom hebben we wat tips waar je rekening mee moet houden tijdens het kopen van nieuwe wandelschoenen.

Het belangrijkste: ga goed na waarvoor je de schoen wilt gebruiken. Ga je alleen wandelen in Nederland of op andere vlakke gebieden, of ga je de bergen in en ga je dan ook boven de boomgrens? Of ga je zelfs gletsjers oversteken?En neem je daarbij een zware rugzak mee, loop je meerdaagse tochten en heb je al veel ervaring of ben je nog een beginnende (berg)wandelaar? Dat zijn allemaal zaken waar je aan moet denken bij het kopen van bergschoenen/ wandelschoenen.

Categoriën bergschoenen

Je kan bergschoenen in vier categorieën kopen. De meest gebruikte indeling is de volgende:

  • Categorie A: Soepele wandelschoenen, zonder enkelsteun. Deze zijn geschikt voor vlak terrein in Nederland, bijvoorbeeld voor de Nijmeegse Vierdaagse.
  • Categorie B: Trekkingschoenen met enkelsteun. Geschikt voor heuvels en bergachtig terrein. Ook geschikt voor wandelingen met een rugzak.
  • Categorie C: Een iets zwaardere schoen, met stevigere zool en geschikt voor tochten in wat lastiger terrein en voor meerdaagse tochten met zware rugzak.
  • Categorie D: Voor het moeilijkst beklimbare terrein en voor echt hooggebergte geschikt. De zolen zijn niet buigzaam, maar daardoor wel geschikt voor rotsen, keien en ijs/gletsjers.

De meeste mensen die naast een meerdaagse trekking met zware rugzak, ook wel kortere wandelingen maken, kiezen voor een B/C schoen. Er zijn namelijk ook schoenen die een combinatie van bovenstaande hebben.

Tips om goede wandelschoenen te kopen

Er zijn zo meer dan tien merken te noemen die wandelschoenen maken/ verkopen. Maar bij het kopen van je schoenen hoef je niet per se op het merk te letten. Wel heeft elk merk zijn eigen ‘gemiddelde’ voet. Zo heeft de een standaard een wat bredere schoenen dan de ander. Het gaat erom dat de schoen goed past bij jouw voet en dat de schoen lekker zit. Waar moet je op letten bij het passen?

Tijdens een lange wandeling zwellen je voeten op, dus koop nooit te kleine schoenen, want daar krijg je last van tijdens je wandeling. Je zou kunnen overwegen om wat later op de dag schoenen te gaan passen en eerst een stuk te wandelen. Dan zijn je voeten al iets dikker dan ’s ochtends als je net wakker wordt. Trek tijdens het passen sokken aan die je misschien ook aan doet tijdens het wandelen. Je kan speciale wandelsokken met weinig naden aanschaffen.

Ga in ieder geval naar een goede buitensportzaak waar ze verstand hebben van wandelschoenen. Zij kunnen je advies geven. Als je een schoen gevonden hebt die je wat lijkt, moet je die gaan passen. Wees niet tevreden na één paar passen, maar probeer meerdere schoenen.
Maak de veters los en trek de schoen aan Ga rechtop staan en duw je voet naar voren, naar de neus. Je moet nu een vinger tussen je hak  en de achterkant van de schoen kunnen houden. Ga weer zitten en trek beide schoenen aan, maak de veters vast en ga een stukje lopen. In de meeste buitensportwinkels staat er een schuine helling met reliëf waar je op en af kan lopen en zo kun je voelen hoe je voeten in de schoen zitten.

Vaak mag je ook je schoenen mee naar huis nemen om binnenshuis nog een paar dagen op te lopen. Dan kun je er echt goed achterkomen hoe ze zitten als je ze langere tijd aan hebt.

Conclusie: ga meerdere schoenen passen en loop er wat op. Koop de schoenen pas als je zeker weet dat ze echt goed zitten. Liever iets te groot dan iets te klein.

Uit onderzoek van Bergwijzer.nl blijkt dat ruim een derde van onze bezoekers wel eens te kleine bergschoenen heeft gekocht. Hieruit kun je concluderen dat advies en goed passen echt belangrijk is, want het gebeurt nog te vaak dat mensen de verkeerde (lees: te kleine) bergschoenen kopen.

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.