Sherpa's op Mount Everest ©Deetrak

‘Geen jonge klimmers op Mount Everest’

Sherpa's op Mount Everest ©DeetrakAlpinist en schrijver Matt Dickinson laat op The Telegraph weten het zorgwekkend te vinden dat kinderen en tienersherpa’s de Mount Everest beklimmen. Hij vindt de gevaren voor kinderen te groot en pleit ervoor dat voortaan strenge leeftijdcontrole uitgevoerd wordt onder sherpa’s.

“Gaat Tyler Armstrong zijn tiende verjaardag op de top van de Mount Everest vieren? Klinkt gek, of niet? Maar dat is hoe het gaat”, schrijft Dickinson in zijn opiniestuk. Armstrong beklom als negenjarige de bijna zevenduizend meter hoge Aconcagua. In 2010 beklom de dertienjarige Jordan Romero de Everest. Tijdens die klim konden hij en zijn vader maar net een ijsschots ontwijken, die wat lager een klimmer dodelijk trof.

Jonge sherpa’s risico voor klimmers

Dickinson vraagt zich ernstig af of het een goed idee is om kinderen toe te staan de Everest te beklimmen, omdat veel situaties – lawines, stormen en de gevolgen van extreme hoogte – dodelijk kunnen eindigen. Vooral vindt Dickinson het onbegrijpelijk dat sherpa’s van 16 jaar en jonger klimmers ondersteunen.

Hij stelt dat leeftijden van de klimknechten (expres) niet gecontroleerd worden en noemt het onacceptabel dat sherpa’s met die leeftijd ook nog een last van 30 kilo op hun rug moeten dragen, voor een geringe vergoeding. Daarbij komt dat klimmers hun leven in de handen van de sherpa’s moeten kunnen leggen wanneer het erop aankomt. De alpinist suggereert dat jonge sherpa’s niet goed onder druk kunnen werken en daardoor fatale beslissingen kunnen maken.

Niet volgroeid dus ongeschikt

Onder het opiniestuk is discussie losgebarsten. ‘annie u’ beaamt de risico’s, maar zegt: “Jonge sherpa’s hebben veel meer energie dan volwassenen. Het is een avontuur en je kunt het maar beter geprobeerd en geleefd hebben, dan het niet te hebben geprobeerd.”

‘jerseycityjoan’ stelt dat kinderen niet volgroeid zijn en daarom niet geschikt zijn voor de beklimming van titanenbergen. “Ik kan me voorstellen dat een sherpa van 15 of 16 beter ontwikkeld is dan een bezoeker van dezelfde leeftijd die niet zijn hele leven in een klimaat op grote hoogte heeft geleefd. Maar ook zij hebben niet het psychische en fysieke uithoudingsvermogen dat iemand nodig heeft om die berg op te gaan."

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past