Mount Everest

Geluk en rampspoed op de Everest

Het klimseizoen in de Himalaya leek goed te beginnen. Nadat alle routes in Nepal weer open gingen, werden de eerste 8000ers succesvol beklommen. Een belgische ex-dakloze fietste naar het basecamp en haalde de top van de Everest. Maar het weekend tussen 19 en 22 mei 2016 zal de boeken in gaan als een dramatisch weekend op ’s werelds hoogste berg. Wat er precies gebeurd is, is op moment van schrijven (23 mei) nog niet geheel duidelijk.

Op de fiets naar Everest

De week daarvoor had de Vlaming Jelle Veyt met succes de top van de Everest bereikt, op vrijdag de dertiende nota bene. Ooit was de 28-jarige kinesist een aan lager wal geraakte kraker in Gent, later wilde hij volledig op eigen kracht naar het hoogste punt op aarde. Eerste peddelde hij 13.000 km over oceanen naar India, wat op een fiasco uitliep vanwege de aardbeving in Nepal. Dit jaar fietste hij 13.364 kilometer moederziel alleen naar het Everest basecamp. Van daar uit wilde hij de top zonder hulp van extra zuurstof beklimmen. Op het eind moest hij dat plan opgeven en met een flesje 02 haalde hij op 13 mei het dak van de wereld. “Ik wilde het daarna nog een keer proberen, zonder zuurstof, maar dan had ik een tweede vergunning voor nodig en dat geld had ik niet meer” liet hij ons weten onder het genot van een Duvel op een terras in Kathmandu. Desondanks is hij enorm trots op zijn beklimming. Zijn droom: alle ‘Seven Summits’ puur op eigen kracht bedwingen.

Droom wordt nachtmerrie

Daarna kwam het bericht dat de Nederlandse klimmer Eric Arnold zijn jongensdroom had volbracht. Na vier mislukte pogingen in de afgelopen jaren haalde hij de top van de Mount Everest Everest. In zijn team, dat onder leiding stond van Arnold Coster, zaten ook Niels van Buren, die ondanks zijn ziekte MS ook de top bereikte.

In de afdaling ging het mis. Kort na het begin van de afdaling kreeg Eric last van hoogteziekte. Met hulp van sherpa’s en teamgenoten wist hij het kamp op de South Col nog te bereiken, maar daar overleed hij in zijn slaap, in het bijzijn van sherpa’s en teamleden.

Op weg naar het volgende lagergelegen kamp werd de hoogteziekte ook een Australische klimster Maria ’Marisa’ Strydom fataal. In het bijzijn van haar echtgenoot bezweek ze op de hellingen boven kamp 2. Haar echtgenoot werd per helikopter geëvacueerd vanuit kamp 2 en is inmiddels in Kathmandu.

Derde dode

Later het weekend kwam ook het bericht dat er nog een derde dode zou zijn gevallen. Een klimgroep zou op een hoogte van 8000 meter het contact met de buitenwereld zijn kwijt geraakt. Sherpa’s wisten één lid van de groep te vinden en hielpen hem naar beneden. Onderweg bezweek de Indische klimmer echter. Van twee andere leden uit zijn groep ontbreekt nog elk spoor.

 

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?