Himalaya. Foto Ssppeeeeddyy

Gletsjers Mount Everest smelten razendsnel

Himalaya. Foto SsppeeeeddyyDe beklimming van de Mount Everest is nu nog een barre tocht, maar alpinisten en sherpa's denken dat de beklimming in de toekomst wel eens makkelijker kan worden. De gletsjers in de Himalaya smelten volgens hen dramatisch snel.

De sherpa's en alpinisten waarschuwen voor de snelheid waarmee de gletsjers in de Himalaya smelten. Volgens de sherpa's is de sneeuwgrens de afgelopen jaren met 2.000 meter opgeschoven. Een sherpa die zijn verhaal doet, woont in een dorp op 3750 meter hoogte. Toen hij begon met klimmen was er daar het hele jaar door sneeuw. 'Tegenwoordig moet je al naar 5.500 meter om dat fenomeen te zien,' zegt hij in de Britse krant The Guardian.

Alpinisten herkennen zijn verhaal en zeggen dat het makkelijker wordt om de Mount Everest te beklimmen. Steven All is Nepalexpert aan de universiteit van West-Kentucky en hij beklom vorig jaar de Mount Everest. 'Het grootste deel kon ik zonder stijgijzers lopen. Vroeger was er zoveel ijs, dat zoiets gelijk stond aan zelfmoord plegen.'

Behalve dat de Mount Everest makkelijker te beklimmen zal zijn, kan een kwart van de wereldbevolking door het smelten van de gletsjers in de Himalaya in gevaar komen. De omgeving van rivieren zoals de Ganges en de Gele Rivier zijn dichtbevolkt. Wanneer er teveel smeltwater vanuit het gebergte naar deze rivieren afgevoerd wordt, kan dat voor grote overstromingen zorgen. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen