sneeuw Alpen

Goed begin van de winter in veel skigebieden

De winter van 2023-2024 is in veel delen van de Alpen goed begonnen. In de afgelopen twee weken is er op veel plekken een behoorlijk pak sneeuw gevallen. Zeker in een aantal gletsjerskigebieden. Die kunnen dit winterseizoen daarom voortvarend beginnen!

Het weer in november is tot nu toe soms wat wisselvallig geweest, maar die wisselvalligheid heeft wel veel sneeuw meegebracht. Zeker in de laatste helft van november en het eerste weekend van december viel er in de noordelijke helft van de Alpen een behoorlijk pak. 

Goed nieuws voor veel skigebieden, waar de warme herfst met lede ogen werd aangezien . In Oostenrijk werden bijvoorbeeld de hoogste herfsttemperaturen in 250 jaar gemeten. In dat opzicht is de huidige sneeuwval een flinke meevaller voor de wintersportgebieden. 

Zeker de hoger gelegen skigebieden profiteren van de flinke sneeuwdumps die daar gevallen zijn. Sommige gebieden konden zelfs eerder open dan gepland. Ook in wat lager gelegen gebieden kan er al geskied worden, want zelfs in de Ardennen en in Winterberg ligt al voldoende sneeuw. 

sneeuw

Overlast door sneeuw

Helemaal rozengeur en maneschijn is het niet. Bij grote hoeveelheden sneeuw en andere neerslag hoort ook heel wat overlast, en die bleef niet uit. Daar lijden sommige skigebieden juist onder. Het Franse skigebied Risoul is volledig van de buitenwereld afgesneden, doordat de sneeuw en regen de toegangswegen naar het gebied volledig hebben weggevaagd. In het zuiden van Duitsland kwam het openbare leven even helemaal stil te liggen, doordat wegen en spoorlijnen onbegaanbaar werden door de sneeuw. In Oostenrijk werd het lawinerisico verhoogd naar stufe 4. 

 

 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!