Munt la Schera. Foto mstefano80

Graubünden in Zwitserland dreigt met sluiten tunnel

Munt la Schera. Foto mstefano80Het Zwitserse kanton Graubünden eist maatregelen van het populaire Italiaanse skioord Livigno om de files bij de Munt la Schera-tunnel te beperken. Als de Italianen geen maatregelen nemen en er deze winter weer files staan, zal Zwitserland de tunnel sluiten.

De Munt la Schera-tunnel is een van de mogelijkheden om vanuit Zwitserland in Livigno te komen. Veel Nederlanders maken gebruik van deze route als zij in de Italiaanse plaats op wintersport gaan. Doordat de tunnel éénrichtingsverkeer is, ontstaan er vaak files. Het verkeer wordt er met stoplichten geregeld en mag om de beurt passeren. Op drukke dagen staat er daardoor kilometers file, van het begin van de tunnel bij Engadin tot het plaatsje Zernez.

Al jarenlang zijn er gesprekken tussen Graubünden en Livigno, maar daar is nooit iets uitgekomen. Begin dit jaar heeft de kantonregering al aangegeven dat hun geduld op is. Ze willen uiterlijk volgende week horen wat voor maatregelen Livigno wil nemen. Een van de mogelijkheden is om de vakantieregeling die nu alleen op zaterdag geldt, ook doordeweeks in te voeren. Tijdens de vakantieperiode is op zaterdagen de tunnel 's ochtends geopend voor verkeer vanuit Italië en 's middags alleen voor verkeer naar Italië. Verkeer de andere kant op moet dan op een grote parkeerplaats wachten.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!